• Nuppu

Intohimo: syty ja sytytä


Hei rakkaat lukijat!

Tämän päivän kirjoitus käsittelee oman intohimon löytämisen erilaisista vaiheista, -syttymisen kierteestä. Se pohjautuu Tapio Aaltosen, Heikki Pajusen sekä Kallu Tuomisen kirjoittamaan kirjaan valmentavan johtamisen filosofiasta. He kirjoittivat kirjansa heille, jotka haluavat syttyä tai sytyttää muita. Ei ole väliä vaikket olisi esimiesasemassa, sillä johtajuuskin on paljon työnimikettä laajempi termi. Nimenomaan elämänasenteellista ja henkistä johtajuutta tarvitaan kaikilla elämän aloilla. Voidaan puhua myöskin itsensä johtamisesta, mikä on kaikenlaisen johtajuuden kulmakivi. Etsitpä yhä omaa intohimoasi, tai olet vaiheessa jossa voit jo levittää omaa paloasi ympärillesi oleville ihmisille, tämä kirjoitus on sinulle.

Aloitetaan termin selityksestä, mitä valmentava johtaminen oikeastaan on? Balentorin nettisivulta löytyvän selityksen mukaisesti valmentavan johtamisen keskiössä on ihmisten kehittäminen, kasvattaminen ja potentiaalin saavuttaminen johtamisen avulla. Tällöin johtajaroolissa olevan tehtävänä ei ole vain ihmisten ja asioiden johtaminen, vaan myös vastuun ottamiseen rohkaiseminen, ratkaisujen löytämisessä tukeminen, sekä parhaimmillaan myös intohimon välittäminen ja syttymisen tartuttaminen muihin ihmisiin.

Itse näen valmentavassa johtamisessa hyvin samanlaisia piirteitä, mitä sivusta seuranneena olen havainnut lasten kasvattamisessa. Samoja periaatteita on mahdollista soveltaa myöskin urheilujoukkueen valmentamisessa, sekä missä tahansa vastuuroolissa tai mentorisuhteessa. Johtamisroolin puuttuessa voit suhteuttaa valmentavan johtamisen periaatteita itsesi johtamiseen. Määrätietoiseen ja mielekkääseen työskentelyyn on mahdollista päästä luomalla syttymisen kierrettä, jossa intohimo pelaa isoa roolia. Kuten Maria tekstissään kirjoitti, oman intohimon etsimisen voi aloittaa miettimällä mikä oli mieluista puuhaa lapsena. Mitä tämän intohimon löytämisen jälkeen tapahtuu?

Syttymisen kierre

Asiat loksahtelevat paikoilleen ja olen ihan fiiliksissä siitä mitä teen. Joskus tämä tapahtuu kuin salaman iskiessä kirkkaalta taivaalta, joskus se syntyy pidemmän ajan kuluessa, kuin yrttejä kasvattaessa. Riittääkö itsensä sytyttäminen muiden syttymiseen? On totta, että vahvempi tunnetila tarttuu, joten kyllä – syttymisesi levittäminen voi lisätä muidenkin syttymistä. Kun tiedostamme syttymiseen kierrettä lisäävät tekijät, etenemme vastuullisesti kohti motivoitunutta työyhteisöä, jonka energia ei kulu pienten tulipalojen sammuttamisessa. Seuraavat syttymisen kierteeseen kuuluvat tekijät ovat suoraan kirjasta Syty ja Sytytä. Tämä inhohimon kierre lähtee merkityksellisyyden, syvemmän tarkoituksen kokemuksesta.

1. Merkityksen kokemus. Olen sellainen henkilö kuin olen. Minulla on ajatukseni, kokemukseni ja mielenkiinnon kohteeni. Kohtaan asian tai ilmiön, joka vastaa ajatusmaailmaani. Kiinnostukseni herää ja alan ajatella asiaa. Teen itselleni selväksi, miksi teen mitä teen. Tarkastelen toimintaani laajasta perspektiivistä. Kaikki, mitä teen, jäsentyy itselleni tärkeään suurempaan kokonaisuuteen. Tunnen, että toiminnallani on tarkoitus. Alan tutkia henkistä älyäni, toimintani perimmäistä lähdettä.

2. Unelmat visiot ja päämäärät. Alan yhä enemmän ajatella mielenkiinnonkohdettani ja se valtaa mieleni. Astun askeleen kohti tekemistä. En vain haaveile, minulla on päämäärä. ”Tämän haluan ja aion saavuttaa.”

3. Arvot luovuuden lähteinä. Minulla on jotain, mikä ei ole kaupan. Arkisen toimintani ohjaajina ovat tunnistetut tai tunnistamattomat arvot, minulle ja yhteisölleni tärkeät asiat. Näille arvoille perustuvat toimintasääntöni, joita noudatan tekemisissäni. Samalla arvot virittävät luovuuteni leiskumaan.

4. Vahvuuksien tunnistaminen. Tunnistan sen, missä olevan vahva ja mikä minulla on hyvin. Vahvistan vahvuuksiani yhä paremmin. Luon tilanteita, joissa vahvuuteni pääsevät oikeuksiinsa.

5. Toimintasuunnitelmat. Tiedostan, mitä asioita haluan kehittää. Otan joskus hallitun riskin tai teen jotain, mikä poikkeaa totutusta. Teen asioita, jotta pääsisin kohti unelmaani ja saavuttaisin päämääräni. On sanottu, että visio on visio vasta, kun teen joka päivä jotain sen eteen, vaikka vain viisi minuuttia. Toteutan henkilökohtaista projektiani silloinkin, kun tiellä on hankaluuksia. Etsin asiat, jotka saavat tekemiseeni suorittamisen riemun.

6. Esteiden läpäiseminen. Meillä on uskomaton määrä uskomuksia, kannustavia ja rajaavia. Vaikka olisin miten päämäärätietoinen ja lahjakas, uskomukseni saattavat torpedoida minulta oman läpimurtoni. Suhtaudun esteisiin hidasteina ja haasteina.

7. Voittamisen taito. Voittamista on opeteltava. Ensimmäinen voitto on itsensä voittaminen. Noteeraan pienetkin onnistumiset ja kirjaan tain sanon ääneen, miltä minusta tuntui. Palkitsen itseäni miellyttävillä asioilla. Ymmärrän, että nykymaailmassa voittaminen on yhteistyötä, ei muiden murskaamista.

Syttymisen kierre voi toimia hyvänä valmentavan johtamisen muistilistana.

Työyhteisössä, tai ihan missä tahansa muussakin ihmissuhteessa yksi tärkeimmistä tehtävistämme on toisen minäkuvan vahvistaminen. Tätä voidaan kuvata jopa moraaliseksi vastuuksi. Hyvä itsetunto on hyvä lähtökohta omaan intohimoon tartuttaessa. Itseensä uskoen on helpompi uskaltaa tehdä myös ratkaisuja, jolloin on riski opettavaisiin virheisiin. Se on jokaisesta itsestä kiinni, lannistammeko vai nostammeko ympärillämme olevia ihmisiä. Se voi tapahtua sanoin, teoin, tai ehkä kaikista useimmiten, lähes huomaamattomin elein. Joka ikinen hetki meidän ollessa vuorovaikutuksessa muiden kanssa, me joko vahvistamme tai heikennämme toisiamme, ainakin vähäsen.

”Mitä olisi johtajuus, joka toteutetaan heittäytymällä, roihuten, syttyen ja sytyttäen?”

Se olisi intohimolla toteutettua esimerkillä johtamista. Johtajuutta, josta olisi poistettu steriilit korulauseet, kvartaalein toteutettavat samat tavoitteet ja epämääräiset visiot. Se on mitä tahansa, joka on muuta kuin konferenssien yritysjargonin, puisevat käsitteet organisaatioiden johtamisesta. ”Oikeaan johtamiseen kuuluu ainakin ajoittain tunnetta, hikeä, kyyneleitä, huumoria, aina sen mukaan, mikä sopii vaikuttajan persoonalliseen särmään.” Tiettyä byrokratia rakennetta tai asemaa siihen ei tarvita.

Miksi edes etsiä omaa intohimoa?

To be happy. Meillä ihmisillä on tapana menestyä sellaisissa asioissa, joita kohtaan tunnemme rakkautta, intohimoa ja jotka aidosti ovat osa persoonaamme. Intohimoa kohti ponnisteleminen ei vie energiaa, vaan lisää sitä.

Intohimoista viikonjatkoa toivoo,

Nuppu


138 katselukertaa0 kommenttia
  • White Facebook Icon

Vaellusjourney

  • White Instagram Icon

vaellusjourney

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now