• Maria

Positiivisen psykologian sarja: Osa 1


JOHDANTO

Tämä kolmen osan sarja pureutuu positiivisen psykologian salaisuuksiin. Sen perustana on Martin E.P. Seligmanin kirja ’’Aito onnellisuus’’ Sarjassa perehdytään siihen mitä on positiivinen psykologia ja annetaan näkökulmia onnellisesta elämästä. Onnellisuus on elämän sivutuote!

Positiivisen psykologian perimmäinen ajatus on keskittyä ihmisten heikkouksien sekä patologioiden sijasta vahvuuksiin. Sen avulla tutustutaan kuinka yksilön sekä yhteisön vahvuudet vaikuttavat elämänhallinnan tunteen sekä terveyden lisääntymiseen. Kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu positiivisista tunteista, sitoutumisesta, suhteista, tarkoituksesta sekä saavutuksista. Positiivinen psykologia tutkii näiden viiden osa-alueen kehittämisen vaikutuksia ihmisiin sekä yhteisöihin. Kirjassa ’’Aito onnellisuus’’ psykologia professori Martin E. P. Seligman antaa lukijalle kokonaisvaltaisen kuvan siitä, kuinka positiivisen psykologian avulla ihminen voi kasvattaa onnellisuuttaan sekä hyvinvointiaan. Kirjassa esiintyvien testien kautta lukija voi kartoittaa omia vahvuuksiaan ja seurata omaa kehitystään kirjan alusta loppuun.

Olen aikaisemmin kuullut paljon positiivisuuden vaikutuksesta ja yrittänyt kaikin keinoin vaihtaa negatiiviset ajatukset ja kokemukset positiivisiksi onnellisemman elämän toivossa. Harmikseni olen todennut, että ei se olekaan niin yksinkertaista ja helppoa. Vaikka kuinka yrittäisin saada negatiivisuuden pois pinnalla olevista ajatuksistani, ne palaavat aina vain uudelleen ja uudelleen. Ymmärsin, että minulla ei vain ole ollut oikeita työkaluja sekä ymmärrystä mitä onnellisuus oikeasti tarkoittaa. Olen pohtinut paljon mistä onnellisuus tulee ja miksi jotkut ihmiset kylpevät onnessa ja positiivisuudessa, kun taas toiset junnaavat paikallaan vuodesta toiseen. ’’Aito onnellisuus’’- teos muutti käsitykseni positiivisuudesta ja sen vaikutuksesta onnellisuuteen. Se myös muutti asennettani elämää kohtaan.

Kirjassa aihe on jaettu kolmeen osaan, ja esittelen ne suurpiirteisesi. Osiot ovat myönteinen tunne, vahvuus ja hyve sekä elämän puutarhoissa. Jokaisen osan lopussa pohdin esimerkin kautta työkalujen ja teorioiden toimivuutta oikeassa elämässä.

POSITIIVISEN PSYKOLOGIAN PERUSTA

Kirja käsittelee alkuun psykologian historiaa ja sitä, mitä hoitokeinoja se tarjoaa. Todetaan, että psykologiassa ollaan opittu mittaamaan kuinka masentuneita sekä psyykkisesti sairaita ihmiset ovat. Ongelmat pyritään korjaamaan poistamalla ne. Toisin sanoen keskitytään negatiivisen nollaamiseen eikä plussan puolelle pääsemiseen. Positiivinen psykologia keskittyy ihmisen vahvuuksiin ja sitä kautta heti plussan puolelle.

Olemme nyky-yhteiskunnassa omaksuneet mahdollisesti kertakäyttökultturin myötä lyhytaikaiset mielihyvän tuottajat osaksi arkipäiväämme ja tavoittelemme niitä taukoamatta. Vallalla on myös vertailun kulttuuri, jossa otamme mallia paremmin menestyneistä ihmisitä pyrkien samaan tai parempaan lopputulokseen. Media pitää huolen siitä, että tiedämme suurmiesten sekä naisten onnistumisista ja epäonnistumisista. Toisin sanoen olemme suurennuslasin ja osittain median vallan alla. Tämä luo suurta painetta ja paineen keskellä moni romahtaa. Mitä siis tarvitsemme, jotta voisimme saavuttaa onnellisen ja tasapainoisen elämän?

Masennusta kuvataan usein uutena kansantautina, ja se on yleistynyt varsinkin nuorten joukossa. Kertakäyttökulttuuri on hyvin lähellä jokaisen arkipäivää ja se johtaa hyvin usein hedonismiin. Hedonisti janoaa positiivisia hetkiä ja karttaa negatiivisuutta herättäviä tilanteita ja tunteita. Syy tähän on hedonistin tapa ajatella onnen syntyvän vähentämällä negatiiviset tunteet ja tilanteet positiivisista. Hedonisti ei kuitenkaan ymmärrä elämän koko kuvaa ja usein taipuu ruokkimaan hetkellistä mielihyvän keskusta esimerkiksi suklaalla, huumeilla, ostelulla tai satunnaisella seksillä. Tyydyttämällä vain lyhytaikaisia mielihyväkeskuksia syntyy selittämätön hengellinen tyhjyys. Ihminen tarvitsee elämäänsä myös näitä lyhytaikaisia mielihyviä tuottavia asioita, mutta jos pelkästään ne ovat pohjana, hyvin usein ihminen vaipuu masennukseen sekä ahdistukseen.

Kirjassa esitetään kuusi perushyvettä, jotka löytyvät useimmista vanhimmista uskonnoista ja uskomuksista kuten samuraisotureilta, kungfutselaisuudesta sekä Aristoteleelta. Ne ovat viisaus ja tieto, rohkeus, rakkaus ja inhimillisyys, oikeudenmukaisuus, kohtuullisuus sekä henkisyys ja transsendenssi. Kirjan sanoma ja tutkimukset kiteytyvät omalla tyylillään näihin viiteen perushyveeseen.

Jatkuu seuraavalla viikolla!

Rakkaudella: Maria

#Hyvinvointi #Positiivinenpsykologia #Positiivisuus #Onnellisuus #Waellus

191 katselukertaa0 kommenttia
  • White Facebook Icon

Vaellusjourney

  • White Instagram Icon

vaellusjourney

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now