• Evianna

Hygge: shift it down!


Kerta toisensa jälkeen Tanska nousee onnellisuustutkimuksissa kärkimaiden joukkoon. Maa, joka on lanseerannut hyvän elämän elämäntavakseen ”hygge” kulttuuriperintönä. Hyggeä mukaillaan muuallakin maailmassa, vaikka sen juuret juontavatkin Tanskaan. Se on toden totta saavuttanut jonkinlaisen aseman myös muutamissa kielissä tanskankielen lisäksi, vaikkei ”hygge” sanalle olekaan täydellistä määritelmää. Sana on täynnä tunnelmallista latausta, jonka kaikki kyllä aistivat, milloin jossain on hyggevalaistus, milloin joku tilanne on hyggepitoinen ja kuinka ruokakin voi olla hyggeä, kun sen ymmärtää.

Hygge jakaa aatteen sosiaalisen pääoman merkityksestä, yksinkertaisista asioista iloitsemisesta ja turvallisuudesta kuten 2000-luvulla syntynyt ”downshifting” aatesuuntaus. Mielestäni hygge voidaan nähdä aatetta enemmän myös trendinä, joka jakaa ihmisiä erilaisin perustein. Tanskassa hyggellä on saavutettu jopa kapallista kilpailuetua hygge sisustuselementein, hygge vaatteilla ja jopa hygge ravintoloilla! Hyggeä ollaan valmiit ostamaan kirjaimellisesti päälleliimattuna lisäarvona tuotteen kyljessä. Se on siis mitä onnistunein tanskalaisten kehittämä onnellisuuden brändi.

Lyhykäisyydessään hyggeä voi nähdä siellä, missä vaalitaan sosiaalista pääomaa, esimerkiksi tiloissa, joissa istuimet on asetettu keskustelulle sopivaan asetelmaan. Nämä tilat huokuvat lämpöä ja mukavuutta pehmeine peitteineen ja tyynyineen, kynttilöiden tunnelmallista valaistusta unohtamatta. Tämä voisi merkitä tilaan tuleville henkilöille, että takin ja kenkien mukana, naulakkoon voi jättää myös suojanaamionsa. Hyggepitoinen tila on täynnä turvaa ja hyväksyntää. Sama kokemus välittyy myös hyggepitoisista vaatteista ja ruoista, hygge illanvietoista, vuodenajoista ja oikeastaan kaikkialta, mihin hyggen rakennuspalikoita ikinä halutaankin soveltaa.

Toisin kuin downshifting saattaa sisältää pienen vivahteen kapinaa nykyajan uraorjentoituineisuutta vastaan, hyggessä ei oteta mitään kantaa. Hyggen periaate on hyvin dialogimainen. Sen tarkoituksena ei ole vaarantaa kenenkään aitona olemista epäkunnioituksen tai epäluottamuksen pelossa. Hyggessä vaalitaan vapautta, josta esimerkki tanskalaisten suhteesta kakkuihin. Hyggeen kuuluu, että kakkuihin ja herkutteluun ”saa langeta” arkiviikollakin, jos siltä tuntuu. Senkin syömiseen tosin langetaan aina yhdessä.

Tämän tekstin kirjoittaja esittäytyy itse yhtenä hygge elämätavan kannattajana. Melkein huvittaa, miten olenkin hurahtanut tähän lähes ohjekirjamaiseen onnentavoitteluun! En tiedä kertooko se enemmän mieleni tasapainon hakemisesta vai ajasta, jossa elämme. Itselleni onnellisuus on kuitenkin rahaakin arvokkaampi pääoma. Silminnähden onnellinen, naurava ihminen, on mielestäni paljon rikkaampi kuin huppu statuksella etenevä urakiituri (vaikka olen myös sitä mieltä, että oikein kanavoidulla työnteolla on onnellisuutta lisääviä vaikutuksia). Aika-ajoin huomaan kuitenkin hairahtuneen kiireeseen ja statuksesta saadun mielihyvän havitteluun. Sanoisinko, että se on inhimillistä, että niin käy. Onhan ympäröivä maailmamme tällä hetkellä täynnä meille myytyä onnellisuutta maailmanympärysmatkoissa, ruokakokemuksissa, uraa uurtamisessa ja ties missä, että välillä on vaikea erottaa, mikä on autenttista onnellisuuden kokemista ja mikä vain siitä napsittuja kuvia.

Itselleni tarjoutui tilaisuus ottaa "helikopteriperspektiivi" asioihin, kuten eräs tuttavani sanoi, kun tiesi minun lähtevän kolmeksi kuukaudeksi vaihto-opiskelijaksi Hollantiin. Aionkin vaihtoni ajaksi siirtyä offline -tilaan sosiaalisenmedian kanavista ja chateista. Kokeilu sopii Vaelluksen kuukauden teeman lisäksi vaihdolleni, koska uskon sen antavan mahdollisuuden ottaa kaiken irti kokemuksistani. Haaveilin tämänkaltaisesta muutoksesta jo viime vuoden lopussa, kun sain joululahjaksi toivomani Nokian 3310. Tuolloin en rehellisesti rohjennut dowshiftaa elämääni niin radikaalisti. Vaikken olekaan mikään someaktiivi, jatkuvaa tavoitettavuutta voidaan nykyään jo melkein olettaa, ja siksi irtautuminen vaati mielestäni tällaisen asianmukaisen ilmoituksen hiljentäytymisestä.

Viralliset hyvästit tavoitettavuudelleni somessa (ja chateissa) on viimeistään 28.9, joka on hygge kuukauden päätöspäivä. Silloin otan käyttööni tuon vielä pakkauksestaan avaamattoman Nokian 3310. Sen jälkeen minulle voi soittaa, laittaa sähköpostia tai lähettää vaikka kortin! Vaellukseni jatkuu jälleen marraskuun lopussa palattuani, jolloin sivuan teksteissäni varmasti vaihtokokemukseni tuomia uusia tuulia. Ensin kuitenkin toivotan kaikille hyggepitoista syksyä!

Rakkaudella, Evi

#Onnellisuus #hygge #downshifting #Läsnäolo

202 katselukertaa0 kommenttia
  • White Facebook Icon

Vaellusjourney

  • White Instagram Icon

vaellusjourney

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now