• Nuppu

Hygge: kotoilua syksyn korvalla


Kotoinen oleskelu on saanut lähivuosina hienon termin; hygge. Tämä hankalasti määriteltävissä oleva käsite sisältää kaikkea muuta paitsi tarkkoja aikatauluja ja niuhottamista. Kyseessä onkin käsite tunnelmanluomisesta erilaisin elementein. Nyt syksyn korvalla kyseinen tietoinen tunnelmoiminen onkin varsin tervetullutta kaamosmasennuksen välttämiseksi. Kuten Evianna tekstissään kirjoitti: sosiaalinen aspekti on hyggeilyssä tärkeä, joten tarkoituksellinen hyvän olon tuottaminen on tietoista niin itsellekin kuin myös muille. On totta, että tanskalaiset ovat sijoittuneet vuodesta toiseen onnelisuustilastojen kärkimaihin, mutta mikäs uutinen tärähtikään tänä vuonna: Suomi maailman onnellisin maa YK:n onnellisuusraportin mukaan. Hei kyllä mekin tää nautiskelu handlataan!

Tässä matkailualan artikkelissa hienosti todettiinkin hyggen viittaavan elämänasenteeseen, jolle on leimallista kiireettömyys, rentous, vaivattomuus ja pieniin arjen hetkiin heittäytyminen. Kyse on siis täysin arkipäiväisistä nautitoa antavista asioista. "Mitä hygge ja hyggeily sitten kullekin tarkoittaa, on yksilöllistä: Yksi nauttii kutomisesta kotisohvalla ja toinen on onnellisimmillaan kahvilassa cappuccinon äärellä."

Pidän myös samaan teemaan sisältyvästä epätäydellisyyden hyväksymisestä. Miksi jynssätä kotia listoja myöten läheisiä varten, kun elämisen jäljet tuovat kotoisuutta? Miksi tavoitella kliinisyyttä, kerta epätäydellisyys antaa jotain mihin samaistua. Pidän kyllä siisteydestä, mutta uskon sydämmellisyyden ja viihtyisyyden luomiseen pääasiassa muilla elementeillä kuin nuttu kireänä luutuamisella.

Muutama viikko sitten vierailimme Mikon kanssa Kokkolan ihastuttavassa Saha-kahvilassa, joka kyllä jäi mieleen nimenomaan ihanista epätäydellisistä yksityiskohdistaan. Kahta samanlaista kahvikuppia tästä merenläheisestä cafeteriasta oli vaikea löytää, saati sitten toisiinsa mätsäävää pöytärykelmää. Sen sijaan, että olisin pyöritellyt silmiäni rohkeille linjanvedoille olla vetämättä selkeää linjaa, olin aivan ihastunut paikkaan! Ja ylipäätään: miksi rajata hyggeilyä ainoastaan omaan sohvan nurkkaan, kun sitä voi hyvin toteuttaa ihan koska vaan ja missä tahansa. Minä ainakin aion jatkossakin kotoilla myös kotini ulkopuolella.

Tunnelmoiminen ja nautiskelu. Viltin alla ryystetty punaviinilasillinen. Huolella haudutettu kaalisoppa. Jotenkin olen liittänyt hyggeen syksyisen hämärtyvät illat, mutta miksei aamukin voisi kulua ihan samanlaisissa tunnelmissa. Mokkamestareiden kahvit auringon noustessa porisemaan ja kävelemään kirpenevään syysilmaan ruskaisten puiden lomaan. Sitten villasukat jalkaan ja akustista taustamusaa soimaan! Mikä on sinun tapasi ja annoksesi hyggeillä?

Nu skal vi hygge os!

<3: Nuppu


102 katselukertaa0 kommenttia
  • White Facebook Icon

Vaellusjourney

  • White Instagram Icon

vaellusjourney

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now