• Maria

Hygge: mitä opin Hyggeilystä?


Kuulin ensimmäistä kertaa korvia hipovan Hygge sanan Eviannan suusta jo ensimmäisenä vuonna koulussa. Ihmettelin silloin mistä on kyse, enkä sen kummemmin kiinnittänyt siihen huomiota. Jossain vaiheessa mielenkiintoni kuitenkin heräsi ja lainasin kirjan Hygge, joka kertoo tanskalaisesta elämänviisaudesta ja Nupun sanoin kotoilusta. Lumouduin kirjasta täysin ja luin sen yhdessä illassa. Kirja sisältää oivia neuvoja hitaaseen ja aistikkaaseen elämään. Kokosin niistä kaikista mielenkiintoisimmat ja säväyttävimmät yhteen.

1. Ensimmäisenä tarvitset kynttilät. Kynttilät ovat Hyggeilyn perusta. Hyggevalaistukseksikin kutsuttu kynttilänvalon luoma tunnelma on jotain, joka vain kuuluu Hyggeilyyn. Myös lampuilla voidaan saada aikaiseksi kaunis Hyggevalaistus.

2. Tanskalaiset käyttävät Hyggeä paljon kielessään. Voi olla, että törmäät sanoihin kuten Hyggesokker (hyggesukat), Fredagshygge (perjantaihygge, käpertyy sohvalle katsomaan telkkua) tai Hyggestund (hyggepitoinen hetki). Jokainen näistä sanoista ylistää Hyggeä.

3. Miksi kokosin ylös Hyggeilyyn liittyviä sanoja? Kirjassa vinkataan, että sitä Hyggempi, mitä enemmän Hyggepitoisia sanoja käytetään. Eli olet sitä mitä puhut, ja mitä enemmän puhut Hyggeilystä, sitä Hyggempi olet.

4. Hyggen pääainesosia kynttilöiden lisäksi ovat sosiaaliset kontaktit, syöminen ja rentoutuminen. Tämä kuulostaa helpolta, mutta voi olla suorittavassa maailmassa vaikeaa. Niimpä nyt voit luvan kanssa Hyggeillä ja viettää aikaa ystävien kanssa syöden.

5. Tämä on lempparini! Hygge on introverteille sopiva tapa seurustella. He voivat nimittäin viettää rentouttavan ja mukavan illan parin ystävän seurassa ilman suurta joukkoa ja runsasta toimintaa. Ja tämä on täysin Hyggeä!

6. Hyggessä on kyse itsensä hellimisestä. Siitä että antaa itselle ja muille lepohetken.

7. Makeiset ja leivonnaiset kuuluvat Hyggeilyyn. Unohtamatta kahvia ja kaakaota. Tämä voi olla helpotus niille, jotka ajattelevat herkuttelun olevan synti. Tanskalaiset kuitenkin pitävät sitä itsensä hellimisenä. Pitäisiköhän itsekin hellittää hieman? Voisin hyvinkin syödä leivonnaisen tai kaksi ilman huonoa omaatuntoa.

8. Leivonta sekä ruuan laitto kuuluvat Hyggeilyyn. Mikä parasta, mitä pidempään ruokaa kypsyttää, sen Hyggempää se on. Eli syksyn tullen kaikki herkulliset paistokset ovat tervetulleita testattavaksi keittiöön.

9. Viimeisenä, muttei vähäisempänä.. Kirjat! Kirjojen luku on parasta oppia ja ajanviihdettä. Mikä parasta kirja voi olla ihan mikä vain.

Joten ei muutakun Hyggesokker jalkaan, kuuma kahvi käteen ja lukemaan kirjaa tai hyvä resepti esille ja viettämään ystävien kanssa syksyistä iltaa punajuuripaistosta valmistellen Hygge valaistuksessa!


88 katselukertaa0 kommenttia
  • White Facebook Icon

Vaellusjourney

  • White Instagram Icon

vaellusjourney

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now