• Evianna

Hygge: onni materiattomuudessa


Valinnan vaikeus. Kaapissa on niin paljon, mitä ottaa mukaan vaihtomatkalle Hollantiin. En tule ikinä selviämään näistä karsinnoista, jossa minun on päätettävä kaikki asut, kirjat ja kosmetiikka, mitä haluaisin ottaa matkalle mukaan. Samalla kieltämättä kiehtoo ajatus kaappien totaalisiivoamisesta. Asuntooni muuttaa vaihtoni ajaksi alivuokralainen, jonka vuoksi siirrän kaiken kaappieni sisällön muualle säilytykseen.

En tiedä olenko ainut, joka tästä kärsii nimittäin tavaran paljouden syyllisyydestä. Ahdistaa, miten harkitsemattomia hankintoja minulta löytyy kaappieni kätköistä. Siivoaminen tuntuu joskus kuin kävisi läpi elämänkriisin pikakelauksella:

  1. Shokki: täydellinen lamaantuminen: ”Mikä työmaa! Miten olenkin tällainen himohamstraaja!”, tai mekaaninen käytös, joka sulkee tunteet ulkopuolelle: ”Tavarat säkkiin ja suorinta tietä hyväntekeväisyys kirpputorille”.

  2. Reagointi: kohdataan todellisuus: ”ÄÄÄÄÄÄÄÖÖÖÖÖHHH!”

  3. Käsittely: ”Ei kyllä minä olen ihan itse tämän sotkun aiheuttanut.”

  4. Uudelleen suuntautuminen: ”Vain luopumalla jostain, voi tehdä tilaa jollekin uudelle.”

Aikani painittua vastuuttoman kulutuskäyttäytymiseni syyllisyydessä, aloin miettimään, onko omistaminen todellakin tällaisen toistuvan siivouskriisin arvoista? Näin ajatellen, voisiko omistaminen ja säilöminen itseasiassa ollakin hieman yliarvostettua? Mitä se meille oikeastaan antaa, että tavaraa makaa tyhjäkäytöllä niin valtoimenaan? Totta puhuen vaatteet, joita kasasin, näyttivät aivan onnettomilta rievuilta. Sitähän ne itseasiassa ovatkin: ostohetkellä ne tuovat onnen, täyttävät tarpeen pukeutumiselle, mutta niiden omistaminen ei kuitenkaan tarkoita onnen omistamista. Siinä paljastui koko holtittoman ostokäyttäytymiseni mahdollinen perisynti: yritys ostaa onni.

Aloin jo haaveilemaan tilanteesta, jossa olen optimoinut kaiken itselleni tarpeelliseen yhteen ruumalaukkuun ja rinkkaan kolmen kuukauden vaihto-opiskelua varten (myönnetään, tavaraa on edelleen lähdössä melko paljon matkaan…) ja etten välttämättä tarvitsisi matkan jälkeenkään enää muuta kuin vain ne. Olisin aina käyttövalmiin kapselini varassa myös muuttaessani takaisin Suomeen tai minne ikinä lähtisinkään.

Kerroin kuukauden hygge teeman avaustekstissä, kuinka tanskalaiset ovat onnistuneet tuotteistamaan onnellisuuden. Siinä piilee kuitenkin hienoinen ero, että ymmärtääkö onnen toteutuvan asennoitumisen kautta, jolloin siitä voi syntyä pysyvä seesteisyyden tunne, vai pyrkiikö monistamaan sitä ennalta-arvattavia väyliä pitkin nopeilla "kickseillä". Nopeudesta näyttäisi syntyvän lopputuloksena vain onneton kasa epätoivoisia onnen omistusyrityksiä. Ei ole ainoastaan oma mielipiteeni, että onni on loppujen lopuksi juuri pienissä asioissa, kun asennoituminen vain on oikea. Onni muodostuu toisaalta hyvin yksilöllisin keinoin, mutta toisaalta meihin kaikkiin ihmisiin "koodatuin" aistikokemuksin. Juuri näiden kokemusten tavoitteleminen on itseasiassa hyggeä. Ei hygge lampun ostaminen. Ehkä vielä kunnioitettavampi saavutus kuin onnellisuuden tuotteistaminen, onkin pyrkiminen sulauttaa onnellisuus osaksi kulttuuria Tanskaan jälleen viitaten.

Kaapin tyhjennystä seurasi suoranainen helpotus, kun olin jo päättänyt viedä suurimman osan vaatteistani vaihdon jälkeen kirpputorille. Kyllä – se kaikki oli jälleen sen arvoista, mutta joko tämän kerran jälkeen oppisin etsimään onnea oikeista paikoista?

Syksy on vuodenajoista hyggepitoisin. Nauti siis pimenevistä illoista kynttilänvalossa rakkaimpiesi kanssa. Nyt on aika jättää hyvästit hetkeksi, mutta palaan taas paikoille marraskuussa vaihtoni jälkeen. Hyvinvoivaa syksyä!

Rakkaudella, Evi


108 katselukertaa0 kommenttia
  • White Facebook Icon

Vaellusjourney

  • White Instagram Icon

vaellusjourney

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now