• Nuppu

Miksi ja kuinka herätä aikaisemmin?


Kirjoittajat: Nuppu Laaksonen ja Jaakko Koljonen

Uusi-Seelanti on nähty ja arki on jälleen koittanut! Tulen varmasti myöhemmin kertomaan kokemuksistani ja näkemyksistäni tämän matkan suhteen, mutta tämän viikkoisen postauksen aiheena on aikaiset aamut. (Jotka ovat nousseet jälleen uuteen arvoon koetun aikaerorasituksen myötä).

Aamu on päivän alku. Tyhjä ja tuore tila joka muodostaa loppupäivän suunnan. Aamut ovat herkkää ja mahdollisesti määrittävät hyvinkin selkeästi sen, missä tunnelmissa loppupäivä tulee kulkemaan. Usein ihmiset jaotellaan aamuvirkkuihin tai yökyöpeleihin, mutta onko kyseessä loppujen lopuksi sellainen synnynnäinen ominaisuus, johon ei ole mahdollista omin ratkaisuin vaikuttaa? Onko aamuvirkkuutta mahdollista harjoitella ja mitä hyötyä siitä voi olla? Mitä merkitystä on aamurituaaleilla? Näihin kysymyksiin haimme vastauksia soluesseetä tehdessämme.

Aamun merkitys

Aamu symboloi kirjallisuudessa uuden päivän lisäksi uutta elämää. Tähän vuorokauden aikaan liittyy tuoreuden ja raikkauden tunteet. Joissakin kulttuureissa aamu edustaa myöskin nuoruutta, uudistumista sekä iloa.

On usein helppoa olla onnellinen, kun elämän kolme elämän peruspilariksikin kutsuttua elementtiä on kunnossa. Lepo, ravinto ja liikunta. Tein esseetä kirjoittaessani havainnon, että usein parhaimmat päiväni ovat alkaneet niin, että nämä kolme peruspilaria ovat kunnossa. Takana hyvin levätty yö, nautittu ravitseva aamupala, sekä liikuntasuoritus. Kun herääminen on tapahtunut tarpeeksi aikaisin, näiden toimien jälkeen on aivan eri ääni kellossa lähteä toteuttamaan päivän haasteita.

Siitä huolimatta että nukkuminen on lähes yksi elämän edellytyksistä, on totta että liiallisella nukkumisella on haittavaikutuksia, kuten myös liian vähäisellä. Aamuihmiseksi kuitenkin on mahdollista harjoitella, kun ottaa huomioon muutamia rytmin muuttamista helpottavia seikkoja. Etenkin jetlagista kärsineet tietävät, että uuteen vuorokausirytmiin totutteleminen vaatii aina pientä sopeutumista.

Aamurutiinit

Tiimimme Jimi on tunnettu hieman poikkeavasta unirytmistään. Usein jo ennen kuutta heräävän Jimin aamurutiineihin kuuluvat salilla käyminen sekä aamupalan syöminen. Salilla käymisen jälkeen työskentely sujuu energisemmin sekä skarpimmin. Jimille aamu kuvastaa uutta päivää sekä uutta mahdollisuutta, eikä hän niin välitä nukkumisesta, – tai ehkä ennemminkin nukkumiseen kulutetusta ajasta. Valon myötä herääminen on hänelle helppoa ja se tuokin uutta energiaa. Eniten aikaisissa aamuissa Jimi pitää siitä tunteesta, että päivässä saa enemmän aikaan. Vähiten hän pitää eri vuorokausirytmin tuomista aikataulutusongelmista muiden ihmisten kanssa.

Moni allekirjoittaa myös Jimille läheisen aamurutiinin, saliharjoittelun tuovan tärkeää potkua tulevaan päivään. Osa kokee sopivampana virittymisrutiinina rauhallisen keskittymistä lisäävän aamumeditaation. Jotkut tekevät kenties molemmat, mikäli aamun aikaresurssit riittävät. Meditaation hyödyistä kirjoitti Jevgeni Elä paremmin-blogissaan. (http://elaparemmin.fi/blogi/meditaation-hyodyt-ja-terveysvaikutukset-ja-kutsu-30-paivan-meditaatiohaasteeseen/)

Tutkimukset todistavat meditaation:

 • lisäävän sisäistä rauhaa

 • parantavan tietoisuutta

 • tekevän harjoittajastaan rauhallisemman ja tyynemmän

 • auttavan hetkessä olemista

 • parantavan ajattelukykyä

 • lepuuttavan aivoja ja parantamaan niiden lepokykyä myös muuna aikana

 • vähentävän unettomuutta

 • ja kokonaisuudessaan parantavan tyytyväisyyttä elämään

Miksi herätä aikaisemmin?

Jos joka päivä herää tunnin aikaisemmin vuoden ajan, saa vuoteensa 336 lisätuntia. Se vastaa 14:sta vuorokautta lisää aikaa toteuttaa itseäsi. Aikaisemmin herääminen voi tuntua vaikealta tai jopa mahdottomalta ilman hyvää syytä. Hyvän syyn tulisi olla itselle tärkeä ja ajankohtainen. Tällaisia syitä voi olla esimerkiksi harrastus, rentoutuminen tai tuotteliaisuuden lisääminen. Moni kertoo aikaisin aamulla heräämisen olevan rentoa aikaa, jolloin muu maailma nukkuu ja vain sinä olet hereillä. Aikaa jolloin voit olla itsesi ilman muiden arvostelua. “Myöhäinen” herääminen tai viime tingassa herääminen, ja nopeasti aamurutiinien tekeminen voi olla stressaavaa. Aikainen herääminen ja askareiden tekeminen aamulla herättävät tähän päivään, ja kun on aika lähteä töihin tai ihmisten ilmoille, olet jo ollut pidemmän aikaa tuottava, herännyt ja läsnä toisin kuin he ketkä saapuvat työpaikalle heräämään. Aiemmin heräämällä on mahdollista saada enemmän tuottavampia tunteja päivään, sillä tutkimuksien mukaan ihminen on aamulla tuotteliaisimmillaan. Saatat yllättyä kuinka paljon enemmän saat aikaan pelkästään heräämällä tunnin aikaisemmin. (Health Ambitition Top 7 benefits of waking up early, https://www.healthambition.com/benefits-of-waking-up-early/ ) (High Performance Lifestyle, 7 suprising benefits of waking up early, http://blog.highperformancelifestyle.net/waking-up-early-benefits/)

Aikaiset aamut & menestys

Monet liittävät aikaisen heräämisen menestykseen työnteossa ja työpaikalla. Mielestämme tähän on kaksi mahdollista syytä. Aikainen herääjä kerkeää jo aamulla tekemään aamurutiininsa rauhassa ja oikeasti herää tähän päivään. Kun on aika alkaa töihin tai mennä työpaikalle, ei aikaisella herääjällä mene aikaa esimerkiksi kahvin hakemiseen, ajatusten kokoamiseen ja työn aloittamiseen. Tutkimusten mukaan 50 % itse omaisuutensa tehneistä miljonääreistä heräävät aikakin kolme tuntia ennen työnteon aloittamista. Esimerkiksi Applen toimitusjohtaja Tim Cook herää joka päivä 3:45. Cook selaa herättyään sähköpostin, käy lenkillä ja juo aamukahvit (https://www.huffingtonpost.com/entry/this-is-when-successful-people-wake-up_us_596d17a3e4b0376db8b65a1a ). Myös aikaisen heräämisen tuoma lisäaika tuo lisää aikaa tehtäville. Kun sinulla on enemmän aikaa ja olet tuotteliaampi, saat myös enemmän aikaan ja menestyt työssäsi.

Mitkä tekijät helpottavat aikaisemmin heräämistä?

 1. Ensimmäinen ja jopa tärkein askel aikaisemmin heräämiseen on yksinkertaisesti aikaisemmin nukkumaan meneminen. Mikäli aiemmin herääminen tulee vähennetyksi omista yöunista, ei se ole pitkässä juoksussa kannattavaa. Väsyneessä tilassa opitut asiat eivät pysy pitkässä muistissa, mutta levon merkitys on liian laaja aihe samassa esseessä käsiteltäväksi.

 2. Itsensä palkitseminen herätyksen jälkeen. Palkintona voi toimia myös itselle mieluisan toimen tekeminen aamutuimaan. Tämä voi olla esimerkiksi luova tekeminen, kuten hyvän kirjan lukeminen, piirtäminen, soittimen soittaminen.

 3. Ravitse! Rauhallisesti nautittu ravintorikas aamupala voi myöskin toki toimia aikaisen aamun palkintona. Pääasia on se, ettei aamupalaa jätä välistä, sillä nukkumisen jälkeen kehon varastot tulee täyttää. Näin saadaan polttoainetta kehoon, sekä myöskin aineenvaihdunta yöunien jälkeen rullaamaan.

 4. Jotta aamulla ei tarvisi hötkyillä, kannattaa aamutoimet tehdä mahdollisimman helpoksi. Etukäteen valmistautuminen vähentää aamun kiirettä. Vaatteiden valitseminen jo edellispäivänä mahdollistaa niihin sujahtamisen suoraapäätä sängystä. Myös aamupalan voi laittaa valmiiksi: puurohiutaleet kulhoon ja kahvi tippumista vaille valmiiksi. On mukava aloittaa päivä jos koulureppukin odottaa pakattuna, läppäri, muistiinpanovälineet sekä täytetty vesipullo mukana.

 5. Keho tykkää liikkeestä aamulla. Väsymyksen karistelemisessa auttaa liikuntasuorituksen ajoittaminen aamuun. Lenkki raikkaassa ulkoilmassa tai salitreeni on oiva tapa heittää unihiekat silmistä.

 6. Sanomalla asiat ääneen, saat ekstramotivaatiota sytyttää aamuisin into unisen mielesi syövereissä. Kerro ystävällesi tai tiimillesi tavoitteestasi aikaistaa heräämisiäsi ja saat huomata että on huomattavasti vaikeampaa torkuttaa muiden tietäessä tavoitteestasi.

 7. Aamumeditaatio on loistava tapa kääntää uudelle päivälle uusi puhdas sivu. Koska meditoiminen parantaa keskittymiskykyä, sen tekeminen aamulla auttaa fokusoimaan työ- tai kouluasioihin.

 8. Päivän suunnittelu etukäteen. Kun edellisenä päivänä päättää kolme asiaa, jotka haluaa saada seuraavana päivänä aikaiseksi, niin aamulla saa herätä selkeään ajatukseen siitä, mitä päivä tuleman pitää. Myös yöunet tulee nukuttua paremmin, kun hoidettavia asioita ei tarvitse yrittää muistaa, vaan ne on kirjoitettu ylös.

 9. Ajatukset rakentavat todellisuutemme ja tulevan päivän asenteemme. Aloita päiväsi mukavilla ajatuksilla, se auttaa sinua muuttamaan tunteitasi. Jo ennen sängystä ylösnousemista kannattaa pysähtyä hetkeksi ja aloittaa päivä energisoivalla mietelauseella.

 10. Tämä ajatus voi olla esimerkiksi “tästä tulee hyvä päivä”.

Tietty osa ihmisistä vieroksuu aikaisia herätyksiä yli kaiken, mutta meistä kirjoittajista ei kumpikaan ole ennestäänkään torkuttaja-tyyppiä. Koimme aikaisempien herätyksien harjoittelemisen kuitenkin osana itsensä kehittämistä, sekä aikaansaamisen lisäämistä. Aina hetkittäin on hyvä haastaa itseään sekä toveria epämukavuusalueelle miettien elämänlaatua entisestään parantavia tekijöitä. Joskus se saattaa olla herätyskellon soiminen aiemmin, astuminen vilpoiseen kevätilmaan, ja pysähtyminen oman mielen äärelle meditaationauhoitusta kuuntelemaan. Monet aluksi epämukavalta tuntuvat asiat tuovat silti lisää elämää elämään. Mikäli aiemmin herääminen ei tunnu mieluisalta, ainakin se pidentää vuorokautta niin, että mieluisille asioille jää enemmän aikaa.

Mitkä asiat tekevät sinun heräämisestäsi helpompaa? Mikä saa sinut nousemaan ylös aamulla? Mitä sinä tekisit lisätunneilla vuorokaudessasi?

Lähteet:

Allan Jenkins, Morning: How to Make Time: a Manifesto

Catherine Perry, Affirmations for Your Morning – Positive energy daily start, hypnosis & meditation

Kirsi Tikka & Jarno Härkönen, 30 askelta toimivaan kehoon ja mieleen, Fitra 2016

http://elaparemmin.fi/blogi/meditaation-hyodyt-ja-terveysvaikutukset-ja-kutsu-30-paivan-meditaatiohaasteeseen/

http://elaparemmin.fi/blogi/miksi-herata-aiemmin/

Huffingtonpost, this is when succesful people wake up, 17.7.2017,

https://www.huffingtonpost.com/entry/this-is-when-successful-people-wake-up_us_596d17a3e4b0376db8b65a1a

#aikaisetaamutunirytmi #aamut

55 katselukertaa0 kommenttia
 • White Facebook Icon

Vaellusjourney

 • White Instagram Icon

vaellusjourney

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now