• Nuppu

Uusi vuosi: kirjoitushetkiä ja pysähtymisiä matolle


Ihanaa uutta vuotta 2019! Mikä olisikaan parempi hetki monen tarvitsemalle uudelle alulle? Täytyy muistaa, että meillä on valinnan ja muutoksen mahdollisuus joka hetki ja päivä. Jokainen maanantai, kuukauden ensimmäinen päivä, sekä vuoden alku pitää sisällään valtavasti voimaa uusille tuulille. Saatamme usein kuitenkin lykätä tavoista luopumista tai uusien tapojen aloittamista siihen seuraavaan maanantaihin yhä uudelleen. Mitä jos aloittaisit kuitenkin tänään? Pienien tapojen muuttaminen luo aikaan pienten voittojen kehän, - mikä taas auttaa uusien hyvien ratkaisujen tekemistä. Harvoin tarvitsee, tai edes kannattaa laittaa koko elämää uusiksi, vaan lisäämällä pieniä hyviä muutoksia tulee pienten voittojen efekti lisäämään elämääsi myös paljon muuta hyvää. Tällöin energiaa kuluu huomattavasti vähemmän, kun ei joudu puristamaan jokaista muutosta tietoisesti ja erikseen.

Pienet voitot niminen ilmiö on tunnettu myös akateemisessa kirjallisuudessa. Tutkijoiden toimintadynamiikkaa koskevien tutkimusten mukaan keskeisiä tapoja muuttamalla voi saada aikaan kattavimpia tuloksia. Esimerkiksi ihmisten liikuntatottumuksia tarkasteltavissa tutkimuksessa todettiin, että jos ihmiset ottavat tavaksi liikkua muutaman kerran viikossa, he alkavat muuttaa muitakin elämäntapoja, usein huomaamattakin. Liikkuvat ihmiset alkavat myös syödä terveellisemmin ja työskentelystä tulee tehokkaampaa. Liikunta on siis yksi keskeinen tapa, joka saa aikaan myös paljon muita muutoksia. Nämä ’keskeiset tavat’ ovat yhteydessä näihin niin sanottuihin pieniin voittoihin. ”Pienissä voitoissa piilee valtavasti voimaa, vaikutusta, jonka määrä ei ole suhteessa itse saavutuksiin. Kun pieni voitto on kerran saavutettu, ovat laskettu liikkeelle sellaiset voimat, jotka suosivat uusia pieniä voittoja,” kirjoitti yksi Cornellin professoreista vuonna 1984. (Duhigg, 2014, 173) Tämä ilmiö on helposti todettavissa onnistumisia seuraavan positiivisen lumipalloefektin kautta. Esimerkiksi liikuntaa harrastettua on järjestäen helpompi pitää kiinni myös muista terveellisistä tavoista, kuten riittävästä veden juomisesta, monipuolisesta ravinnosta sekä riittävästä unen saannista. Pienet voitot luovat kokonaisuutena sellaisen rakenteen, johon on muidenkin tapojen helppo juurtua.

Vuonna 2006 kaksi australialaista tutkijaa – Megan Oaten ja Ken Cheng – lähtivät tekemään tahdonvoimatutkimusta, mikä selittäisi myös ilmiötä ’pienistä voitoista’. He laativat kokeen, minkä aikana osallistujat sitoutuivat neljän kuukauden taloudenhallintaohjelmaan. Kurssin aikana he saivat säästötavoitteita, sekä ohjeeksi kirjaamaan ylös kaikki heidän tekemät ostokset, josta tahdonvoiman avulla tuli automaattinen tapa. Tutkimuksen tulos oli vastaava kuin edellisessä, eli osallistujien tahdonvoiman kasvaessa yhdellä elämän osa-alueella, se heijastui myös muuhun elämään. Myös tähän tutkimukseen osallistujat vähensivät tupakan, alkoholin, kahvin ja pikaruoan käyttöä. He olivat yhä tuotteliaampia töissä ja koulussa. Tahdonvoima kehittyi lihaksen tavoin, sekä samalla ihmiset oppivat hallitsemaan impulsseja. Kerran tahdonvoiman löydettyään he kykenivät keskittymään tavoitteisiinsa. ”Sen takia on niin tärkeää viedä lapsia soittotunnille tai jalkapalloharjoituksiin. Kyse ei ole siitä, että heistä pitää tulla loistavia muusikoita tai viisivuotiaita jalkapallosankareita,” sanoi tahdonvoimaa Dartmouth:ssa tutkinut Tom Heatherton. ”Kun oppii harjoittelemaan soittoläksyjä tunnin ajan tai juoksemaan viisitoista kierrosta kentän ympäri, alkaa kehittää itsesäätelyvoimaansa.” (Duhigg, 2014, 212)

Mielestäni tavat ovat valtavan mielenkiintoisia, ja luinkin vuosi sitten Charles Duhigg:n kuuluisan teoksen Tapojen voima ja kirjoitimme tuosta viisisataasivuisesta opuksesta soluesseen hyvän ystäväni Titta Keisalan kanssa. Mikäli tapojen muuttaminen yksityiskohtaisemmin kiinnostaa, löydät esseen täältä.

Millainen on minun vuoden aloitukseni?

Minulle päivittäinen liikunta, riittävän pitkät yöunet, sekä terveellinen ravinto yhdistettynä riittävään nesteytykseen ovat olleet useampia vuosia jo välttämättömyyksiä omalle onnellisuudelleni, joten en ole tehnyt tyypillistä lupausta tällaisiin asioihin sitoutumisesta. Uusiksi tavoiksi olen kuitenkin ottanut päivittäisen kirjoittamisen.

Päiväkirjan kirjoittaminen minulle useaan otteeseen aloitettu tapa – joka on jäänyt sitten muutaman kuukauden kuluttua. Nyt kirjoitan 5 vuoden päiväkirjaa, johon tulee vain lyhyt kiteytys, (noin kahdeksan riviä) kuluneesta päivästä, ja voin seuraavina vuosina verrata päivien sisältöjä keskenään saman sivun sisällä. Kiitollisuuspäiväkirja on toinen (uudelleen) aloittamani rutiini, johon kirjoitan ennen nukkumaan menoa yhden pienen sivun täyteen kiitollisuuden aiheita. Tämä on varsinkin ollut aivan ihana tapa, jonka jälkeen uni tulee helpommin, kun on tyytyväinen, tyyni ja kiitollinen mieli kuluneesta päivästä. Sain myös joululahjaksi Hidasta elämää-sarjan täytettävän tehtäväkirjan, joka ohjaa intuitiiviseen kirjoittamiseen apukysymyksien avulla. Tämä Katri Syvärisen Löydä elämän taika niminen kirja on ollut aivan loistava tapa tuoda myös alitajuista tietoa (ajatuksia, unelmia, tunteita) omaan tietoisuuteen. Välillä kirjoittaminen voi nostaa esiin jopa hankalia tunteita, mutta se on oikeastaan vain hyvä merkki: tässä on juuri loistava tapa käsitellä noita tunteita ja ilmaista ne kirjoittamalla. Joskus saattaa iskeä writer's block, mutta silloin voi lähteä liikkeelle, mitä tuo tilanne tuntuu. Tämä sama pätee esimerkiksi päiväkirjan kirjoittamiseen. Tätä tehtäväkirjaa pyrin täyttämään viikottain, sillä nuo päivittäiset pienet

kirjoitusrutiinit vievät aikaa tovin, niin tässä on kiva päästä näkemään ajatustyön kehittyminen sitten

laajemmassa mittakaavassa.

Osallistuin tänä vuonna kolmatta kertaa Yoga With Adrienen kuukauden joogahaasteeseen, jonka teemana on tällä kertaa Dedicate. Tässä haasteessa jokaiseen päivään kuuluu erilainen joogaharjoitus, vaihtuvin teemoin. Esimerkiksi Discern, Foundation, Observe, Feel, Flow jne… Pääset Adrienen videoihin tästä linkistä. Vetäjällä on hyvä huumori, videot ovat ilmaisia, ja niitä tulee jatkuvasti lisää. Sopii kaikille, myös kokeneemmille jotka haluavat syventää harjoituksiaan ja ihan vasta-alkajille. Kuukauden päivittäinen joogaaminen auttaa myös tavan integroimisessa siihen tavalliseen arkeen, edes pienessä mittakaavassa. Loppujen lopuksi se, kuinka käyttäydymme itsellemme matolla, näkyy myös maton ulkopuolella. Joskus hektisessä mielentilassa huomaan hosuvani myös matolla, ja ihme jos tuo ei näkyisi muualla arjessa. Ajattelen päivittäisen joogaharjoituksen kehittävän itseäni myös todella joogaharjoituksen ulkopuolella. Myös sinä ehdit vielä mukaan, voit tehdä harjoitukset omassa tahdissasi! Muista haastaa ystäväsi mukaan, kuten minäkin Evin ja Marian. <3

Tämän haasteen toteuttaminen on tuonut valtavasti hyvää oloa vuoden aloituksiini, sekä auttanut pysähtymään ja miettimään, missä minä olen juuri nyt, ja mitä toivoisin tältä tulevalta vuodelta. Vastaus näihin kysymyksiin harvoin löytyy juoksuradalta, vaikka siellä spurttaamisestakin nautin äärettömän paljon. Urheilusta puheen ollen, olen palannut lajinomaisempaan harjoitteluun, kuten Eviannakin puhui tekstissään paluustaan koriskentälle. En ole suunnitellut paluuta ratajuoksukilpailuihin, mutta liikun monipuolisesti, sillä siitä niin kovasti nautin. Myös starttiviivalle astuminen kutkuttaa, mutta katsotaan milloin sen vuoro koittaa. Odotan innolla mitä tuleva vuosi tuo tullessaan!

Ensi viikon tiistaina vietän synttäreitäni, ja siitä muutaman päivän kuluttua lähdenkin Californian Rieke’s Centeriin parin viikon harjoitteluun, joten kuulemisiin taas sen jälkeen! :)

Ihanaa tammikuuta ja viikonjatkoa toivoo,

Nuppu


99 katselukertaa0 kommenttia
  • White Facebook Icon

Vaellusjourney

  • White Instagram Icon

vaellusjourney

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now