• Nuppu

Valo: kirkastuva maailma


Voi valo. Ei tuo sinertävä näytöltä hohkaava, vaan pidentyvä päivä ympärillä. Aivan kuin ympärillä oleva maailma saisi kaikessa kauneudessaan isolla kädellä lisää kontrastia sekä kirkkautta suurelta kuvanmuokkaajalta. Kävely kouluun sujuu joutuisammin, kun näen mihin astun. Kotiin palatessa tunnen auringonsäteet kasvoillani sekä niiden hyvää tekevän voiman, mutta tiedostan myös varjopuolen joka sai minut lisäämään suojakertoimen sisältävää kosteusvoidetta aamulla. Se joka väittää ettei Suomen leveysasteilla ja kylmillä keleillä tarvitse vähän välittää auringon vaikutuksesta, tulkaa katsomaan isääni hiihtolenkin jälkeen. Kasvojen ruskettumisen voi nähdä välittömästi jo parin tunnin hiihtelyn jälkeen ja pipon raja paistaa iloisesti.

Muistan pienenä vanhempieni katsoneen säätiedotuksia ja heidän juhlavasti todenneen aurinkoisia päiviä odotellessa että ”huippu keli tulossa”. Lapsena oli vaikea ymmärtää mitä kiehtovaa voi olla sadetutkan seuraamisessa tai aurinkoisien päivien odottelussa. Nyt ymmärrän. Nautin kyllä myös sateesta, mutta sen jälkeen aurinkoa osaa arvostaa vielä entistäkin enemmän. Mielestäni elämä on ihmeellistä kaikkine keleineen, ja haluankin löytää jokaisesta hetkestä hopeareunuksen. Esimerkiksi mikään ei voita koiranilman elokuvahetkeä, mutta ei myöskään suomen valoisia ja lämpimiä kesäiltoja. Tämä kirjoitus on manifesto valolle!

Valon merkitys mielialaan, sekä vireystilaan on selkeä ainakin pohjoisella pallonpuoliskolla eläville. Kaamos on kaukana takana ja kesän saapuminen saa jälleen aivan uudenlaisen (joka vuosittaisen) merkityksen. Moni saa uutta puhtia päiviinsä ja konkreettisesti kevättä rintaan. Taitaa olla jopa niin, että valoisassa on helpompaa ajatellakin valoisammin. Voi elämänkevät miten ihanaa. Valo pitää meidät rytmissä ja erityisesti aamuaurinko tahdistaa sisäistä kelloamme taas oikeaan suuntaan. On mielenkiintoinen fakta, että sirkadiaaninen rytmimme hieman jätättää. Meidän sisäinen kellomme olisi täydessä pimeydessä elävälle yli 24 tuntia, mutta valon ansiosta aktiivisen ja passiivisen (unen) vuorottelu mätsää paremmin vuorokauden kanssa. Tämän vuoksi moni saattaa pimeän talven aikana kokea itsensä jatkuvasti vähän väsyneeksi, ja elimiston melatoniinipitoisuus on myös korkeampi. Valon määrä vaikuttaa myös serotoniinintuotantoon, joka on monissa mielenterveyden häiriöissä on heikentynyt.

Erityisesti näin huhtikuussa pääsen nauttimaan suosikkihetkestäni päivän aikana. Se aamun tuokio, kun päivä valkenee ja pääsen seuraamaan tätä yön luopumista vuorostaan. On ihana herätä pimeässä ja rauhassa hääriä kotona päivän noustessa. Siinä hetkessä on jotain taikaa, yö ja eilinen (kaikki ne eiliset) jäävät taakse. Kaikki on taas uutta, puhdasta, raikasta. Siinä hetkessä on helppoa olla oma itsensä vain itsensä kanssa. Täydellinen tuokio kasata ajatuksia auringon noustessa. Tuota siirtymää voi seurata joogatessa, tai aamupaperia kirjoittaessa kahvin poristessa. Avaan usein ikkunan raolleen, jotta haistan raikkaan ilman ja tunnen sen kasvoillani. Silitän Apolloa, joka kuulee lintujen viserryksen paremmin, sekä haistaa varmasti vaikka mitä sellaista, mistä minulla ei ole hajuakaan. Minunkin aistini terästyvät, ja aamulla on sopiva hetki valjastaa ne käyttöön alkavaa päivää varten. Silloin on hyvä hiippailla aamutossut jalassa yön ja päivän vaihtaessa vuoroa. Tämä muutos on välttämätön, se tapahtuu ilman minun panostani. Saan nauttia ja seurata sen tapahtuvan kaikessa hiljaisuudessa. Ihastelen tätä mystistä tapahtumaa, näkyvää todistetta siitä että maapallo on taas kiertänyt akselinsa ympäri. Minä olen nukkunut levollisesti sen kyydissä ja nyt seuraan murroskohtaa ennen päivääni.

Aamuaringon valjetessa on jälleen sopiva hetki muistuttaa itseäni, ompa hienoa että olen elossa ja saan nähdä uuden päivän. Siinä hetkessä on tilaa, kirkkautta, luottamusta ja toivoa ilman häiriötekijöitä. Kun päivän on valjennut kanssani, olen valmis sen haasteisiin.

Ihanaa päivää sinulle!

<3: Nuppu

Lähteet:

Allan Jenkins, Morning

https://anna.fi/hyvinvointi/terveys/nain-valo-vaikuttaa-meihin


19 katselukertaa0 kommenttia
  • White Facebook Icon

Vaellusjourney

  • White Instagram Icon

vaellusjourney

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now