• Evianna

Tunnelukko: hintalappu arvottomuudelle


Tunnelukolle on tyypillistä se, että jokin tilanne muistuttaa siitä ajasta ja paikasta, jonne käytös on ”lukittunut” muinaisessa historiassa. Rimpulointi ei auta, vaan lukko pitää visusti kiinni siinä ajatusketjussa, jota se on saattanut toistaa jo useita vuosia. Ne eivät pysähdy, vaikka jollain tasolla tietäisikin, etteivät ne ole tosia. Epävarma käytös ja eleet vain vahvistavat tapahtumien kulkua siihen suuntaan, mitä pahin skenaario tulisi olemaan. Valitettavasti on todennäköistä, että pahin myös tapahtuu – itse aiheutetusti. Lukko pitää sellin ovet kiinni ja tapahtuman toistavat sitä tuttuakin tutumpaa kaavaa. Sinä saatat olla jo niin tottunut, että voit tarkastella toimintaasi ikään kuin seuraisit itseäsi sivusta.

Mutta mikä onkaan inhimillisempää, kuin käyttäytyä joskus hieman tökerösti tai arvaamattomalla tavalla? Kukaan meistä ei ole täydellinen, muttei läpensä surkimuskaan. Meistä jokainen on vain omalla tavalla lukkoinen. Kun oppii tunnistamaan tämän piirteen osaksi ihmisyyttä, voi kuinka moni ihminen tuleekin helpommin lähestyttäväksi ja saattaa osoittautuakin aivan ihanaksi tyypiksi! Siksi kamalan päämäärätietoinen lukkojenmurtaminen syyllisyydestä käsin voi itseasiassa olla lukko sekin: ”Et voi olla tyytyväinen itseesi, jos et täytä vaatimuksiasi - siksi tuntuu, ettei mikään koskaan riitä, aina on jotain tavoittelemisen arvoista. Riittämättömyyden, epäonnistumisen, huonommuuden ja häpeän tunteet vaanivat ja iskevät ellet yllä koviin vaatimuksiisi.” Lainaus on tunelukko.fi sivustolta. Ainakin omalla kohdallani joudun muistuttamaan itseäni, etten kosahda korjaamaan käytösmallejani vaativuuden tunnelukon vuoksi.

Tietenkin tunnelukoista on mahdollista ja kannustettavaakin päästää itsensä vapaaksi! Ensin niistä on vain tultava tietoiseksi (käy kurkkaamassa Marian teksti). Toinen oman elämän esimerkki lukkoisuudesta, johon törmäsin ammatillisen kasvuni polulla on jonkinlaisen alistumisen, epäonnistumisen ja vaativuuden oikea lukkiutumiensarja. Kokoaisin tämän otsikossa mainitsemani ajatuksen tunnelukoksi yrittäjyydessä. Tai ainakin se kuvastaa omaa kohtaloani. Tunnistan usein itsessäni sekä alistuneen: ”et halua olla hankala vaan kiltti ja mukava, niinpä myönnyt helposti asioihin, jotka eivät tunnu sinusta erityisen tärkeiltä”, ja vaativan ”sinusta tuntuu, että koko ajan on tehtävä jotain, saatava aikaan tai pidettävä asiat ja tavarat järjestyksessä”, ihmisen lukitukset (näidenkin lukkojen määritelmät ovat löydettävissä tunnelukko.fi -sivuston tunnelukkotestin tekemällä). Yrittäjyydessä tämä korostuu etenkin silloin, kun on osattava laittaa omalle työlleen sellainen hintalappu, josta kaikkien järjestelykulujen jälkeen jäisi vielä palkkio omasta panoksestaan, jota ilman todennäköisesti olisi voitukaan aikaan saada mitään. Hintatarjouksen lähetettyä voi kuulla vielä epäonnistumista ennustavan äänenkaiun: ”Olet tuomittu epäonnistumaan, ikään kuin sinulta puuttuisi jotain olennaisia taitoja tai kykyjä — — Toiset ovat menestyneet paremmin, aina löytyy joku joka on menestynyt tai pärjännyt paremmin.” Lieneekö ihmekään, että epäonnistumien tunnelukko ilmenee selkeinten juuri työelämässä.

Onkohan sellaista hetkeä edes olemassa, kun ei pääsisi lukittumaan mistään? Toisen olemuksesta voi päätellä kuinka vapaana pystyy ilmaisemaan omia tunteitaan ja ehkä siitä voidaankin päätellä jo jotain. ”Hälläväliä siitä mitä muut ajattelevat”, on varmasti sellainen asenne, jota ei paljon lukoilla pidätellä, mutta mahtaako sekin olla jo saavutusta jostain syvällisemmästä itsensä löytö prosessista? Vai, pitäisiköhän lopettaa vain ajattelemasta liikaa itseään? Ehkä jotain voisi aueta ihan jo silläkin.

Rakkaudella, Evi


19 katselukertaa0 kommenttia
  • White Facebook Icon

Vaellusjourney

  • White Instagram Icon

vaellusjourney

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now