• Nuppu

Jatkuvasta harjoituksesta


Kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Sarwa Yogan kanssa. Päivittäinen harjoitteleminen on minulle tärkeää, oli kyseessä sitten arki tai loma. Kriteerini harjoitukselle eivät ole kuitenkaan korkealla ja nautin myös loman vaatimista mukautumisista harjoitukseni suhteen. Patanjalin kirjoitti Yoga-sutra teoksessaan jatkuvan harjoituksen merkityksestä, mutta tämä jatkuva harjoitus tarkoittaa että vain viisitoista minuuttiakin päivässä on säännöllisyydessään parempi kuin esim. kaksi tuntia joka toinen viikko. Toisaalta jatkuva harjoitus tarkoittaa myös harjoitusta maton ulkopuolella, eli kuinka joogan periaatteet näkyvät arkielämässä, tai vaikka lomareissulla.

Yksi esimerkki itselleni tärkeistä periaatteista on ahimsā (sanskritiksi अहिंसा), eli väkivallattomuus, jonka tahdon näkyvän siinä kuinka kohtelen muita ihmisiä, eikä vain fyysisessä mielessä. Joogafilosofiassa käsitteellä tarkoitetaan väkivallan välttämistä esim. kasvisruokavaliona ja astangajoogassa ahimsalla viitataan tarkemmin asanoiden oikeanlaiseen harjoittamiseen niin, ettei kahoa pakoteta vaikeisiin asentoihin. Ylipäätään itselle tärkeiden periaatteiden noudattaminen on helpompaa säännöllisen harjoittelemisen myötä, joka lisää tietenkin tahdonvoimaa, sekä keskittymiskykyä. Nämä ominaisuudet helpottavat sitä, että niin arjen (tai loman) haasteissa on hieman helpompi toimia omista arvoista käsin ja ennemmin sydämen kuin mielen kautta.

Palasin viime viikolla kymmenen päivän työreissulta Namibiasta ja Suomen kylmyyteen adaptoituminen Afrikan lämmöstä on ottanut oman aikansa. Reissussa joogaaminen auttoi kuitenkin ylläpitämään liikkuvuutta kaiken lentokoneessa ja autossa istumisen tasapainoksi ja tämä on edistänyt nopeampaa kehollista toipumista takaisin arkeen. Oli hauska huomata myös se, että ilmaston korkea lämpötila auttoi jo itsessään pitämään lihakset hieman vetreämpinä. Olennaisin osa hyvinvoinnin ylläpitämistä oli kuitenkin tasainen tekeminen maton päällä, jolle pyrin varaamaan päivistäni hieman aikaa. Vaikka harjoitteleminen poikkesi arjestani niin määrässä kuin tyylissäkin, ei matkalla harjoitteleminen olisi onnistunut näin sukkelasti ilman Sarwa Yogan kevyttä ja ihanan pitävää matkamattoa*. (*Tuote saatu). Ennen joogan aloittamista en tiennyt mikä merkitys maton pidolla on harjoituksessa. Pidän jopa hieman tahmeista matoista, sillä ne antavat minulle tunteen, että voin keskittyä tekemiseeni maton pitävyyden sijasta. Vaikka materiaalina PVC ei ole ympäristöystävällisimmästä päästä, se on kuitenkin äärimmäisen kestävä ja pesee pitkäikäisyydessä monet nopeammin kuluvat matot. Tämä tekee matosta tietenkin ekologisemman, kun vertaa sitä tuotteisiin joita joutuu ostamaan uudestaan edellisen hajottua. Uutena lähes kaikki matot voivat olla liukkaita ja maton ohjeissa olikin maininta myös mahdollisesta konepesusta. En ole aiemmin törmännyt mattoon, joka olisi pyöräytettävissä pesurummun kautta. Tämä täytyy kyllä kokeilla, vaikka ihan testinäkin siitä, muuttuuko jo nyt hyvä pitävyys entistä paremmaksi. Otin maton kuitenkin suoraan mukaan matkalle ilman pesemistä ja sain sen kätevästi ripustettua rinkkaani matkapatjalle varattuun kohtaan. Koin matkamattoni olevan todella pitävä jopa ilman pesua ja kevyt kantaa pitkin Namibiaa, jota kolusimme yli 2000 kilometrin matkalta. Matkamatto on ohuutensa vuoksi myös taiteltavissa, mikäli tarve on saada se pakattua kätevästi matkalaukkuun.

Voitte vain kuvitella sen tunteen, kun rullasin tumman harmaan mattoni auki 30 asteen lämmössä toisella puolella maailmaa. Kokemani vapauden tunne oli jotain ihan käsittämätöntä. Keho tuntui notkealta ilman suurta vaivannäköä, mutta hikinorot valuivat jopa pienestä flowsta. Noihin hetkiin palaan välittömästi myös Suomesta käsin mattoni avatessa. Ehkä juuri se onkin tässä Sarwa Yogan matkamatossa parasta: se toimii reissussa, mutta ei ole kuitenkaan niin ohkainen, etteikö sitä olisi mukava käyttää myös omassa olohuoneessa. Toinen tärkeä arvo itselleni on suomalaisuus ja siksi olen iloinen, että saan harrastaa kotimaisen joogatarvikkeita tuottavan yrityksen matolla, vaikka tämä yksilö olikin saapunut Saksasta.

Moni pitää lomansa aikana taukoa omista rutiineista, kuten joogaharjoituksista. Tämä käy hyvin järkeen ja voin samaistua ajatukseen monissa omissakin rutiineissani. Joogaharjoitus on minulle kuitenkin asia, mitä en laske rutiiniksi mistä kokisin tarvitsevani taukoa, vaan ainoastaan joustonvaraa. Harjoituksen kautta koen pystyväni kokemaan suurempaa kiitollisuutta päivien yksinkertaisista ja pienistä iloista, koskivat ne sitten pienempiä tai suurempia ihmeitä matkamme varrella. Ja kuka sanoo, ettei harjoitus voisi joskus olla vain pieni hiljentymisen hetki, kehon venyttäminen mukavaan suuntaan tai sitten hengityksen tahdissa systemaattisempi liikkuminen. Kiitos yhteistyöstä Sarwa Yoga ja oikein läsnäolevaa joulun aikaa jokaiselle!

<3 : Nuppu


74 katselukertaa0 kommenttia
  • White Facebook Icon

Vaellusjourney

  • White Instagram Icon

vaellusjourney

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now