• Nuppu

Viisaasti vähemmällä, keskeytysten keskellä

Päivitetty: 25. touko 2020


Viisas pääsee vähemmällä

Viime vuonna päivitetty Sampo Sammaliston kirja Viisas pääsee vähemmällä 2.0 sisälsi edellisen painoksen tavoin 52 päivitettyä vinkkiä tehokkaampaan ja onnellisempaan elämään. Parisataa sivuinen itsensä johtamisen opus lupaa paljon ja on silti on kevyt ja nopea luettava. Tässä kirjoituksessa esitän tärkeimmät kirjasta saamani oivallukset aiheista, jotka purivat erityisesti tämän hetken arkipäiviini, jotka sattuneesta (K) syystä vietän tavallista enemmän kotoa käsin työskennellen. Mikäli toimintatapojesi päivittäminen tuntuu haastavalta ja vieraalta, suosittelen sitoutumaan kirjan lukemiseen jopa vuodeksi, jolloin voit keskittyä jokaiseen käsiteltävään teemaan erityisellä fokuksella viikon ajan. Kaikkia toimintatapoja ei olekaan järkevä pistää uusiksi kertaheitolla, vaan päivittää oman arjen rutiineja tapa kerrallaan, jolloin muutokset ovat todennäköisemmin pysyviä. Charles Duhigg kirjoitti mainetta niittäneessä romaanissaan Tapojen voima niin sanottujen pienten voittojen merkityksestä. Jokainen pieni voitto edesauttaa muiden pienten voittojen saamista, ja nämä kokonaisuutena ovat enemminkin kerto- kuin yhteenlasku. Esimerkiksi tarpeeksi aikainen nukkumaan meno edesauttaa sitä, että jaksat urheilla seuraavana päivänä, ja tämä puolestaan edes auttaa sitä, että teet ravitsemuksellisesti parempia valintoja. Pidin kovasti myös Duhiggin kirjasta, ja siitä aiemmin kirjoittamaani tekstiin pääset tästä linkistä.

Sammaliston kirja sisältää kaikessa tiiviydessään kirjavan joukon vaihtoehtoisia työskentelytapoja, sekä ravinto- liikunta ja elitapasuosituksia. Kirja on jaettu kolmeen osaan: ajatustyön tehostamiseen ja itsensä johtamiseen, henkisen ja fyysisen terveyden edistämiseen ja hyödyllisten elämäntaitojen kehittämiseen ja onnellisuuden lisäämiseen.

Keskeytysten vähentäminen ja pikaviestipalveluiden käyttö

Kotoa käsin työskennellessä haasteena ei juurikaan ole se, että mies tai kissa keskeyttäisi työtäni, vaan se olen minä itse! Ellei se sitten ole saapuva sähköposti, slack- tai whatsappviesti.. you name it. Kyseisen keskeytyksen hoitamisen jälkeen yritän tietenkin palauttaa takaisin luovan ja tehokkaan flow-tilan, - siinä usein onnistumatta. Mikäli onnistun, se usein vaatii ponnisteluja tai johtaa vähintäänkin pieneen ajanhukkaan.

Multitaskaus, eli moniajo on tehotonta, mutta hyvin tyypillistä rooleissa, joissa hoidetaan useita erilaisia työtehtäviä. Voin samaistua tähän ja tiedän, että siinä missä tiedän monien lankojen samanaikaisen pitämisen olevan suuri vahvuuteni, on multitaskaus kolikon varjopuolena. Psykologit ovat antaneet tälle tehtävästä toiseen vaihtaessa kuluvalle aikahävikille nimen: tehtävänvaihtokustannus (congnitive swtichng penalty tai switching cost). He rinnastavat tämän auton vaihteiden vaihtamiseen, sillä silloin kun vaihdamme vaihetta, otamme jalan pois kaasulta ja moottori on tyhjäkäynnillä. Samoin toimivat aivomme: mitä enemmän vaihdamme vaiheita autolla ajaessa, tai tehtävästä toiseen hyppiessä aviotyössämme, sitä enemmän tyhjäkäyntiä aiheutamme. Aivotyössä on tämän lisäksi toinenkin piirre: aikahävikki on tehtävää vaihtaessa sitä suurempi, mitä vaativamman tehtävän keskeytämme.

Sammaliston ohjeita keskeytysten vähentämiseen:

1. Ota pois sähköpostin ilmoitusäänet ja -kuvakkeet. Kyseessä ei ole reaaliaikainen viestin, joten älä käytä sitä sellaisena. Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä sähköposti ei ole niin kiireellinen, että sinun kannattaisi keskeyttää käsillä oleva tehtäväsi. Mikäli jollain on kiire tavoittaa sinut, hän kyllä soittaa (ja jos ei soita, niiin ehkä asia ei ollutkaan niin kiireellinen kuin hän ajatteli ”lähetä”-nappia painaessaan.) Suosittelen käsittelemään sähköpostia keskitetysti 1-2 kertaa päivässä sinulle sopivina ajankohtina (ns. niputtaminen). Sähköpostin käsitteleminen on Sammaliston kirjassa niin suuressa roolissa, että sille on omistettu toinen kokonainen luku nro 3.

2. Älä pidä sosiaalisia medioita auki puhelimessa. Tähän pätee sama kuin sähköpostiin, jos pidät niitä auki koko ajan, ne keskeyttävät työsi kymmeniä kertoja päivässä. Sammalisto kehottaa sosiaalisen median käyttöön samaa ohjetta kuin sähköpostin tarkastamiseen, siellä vierailu kannattaa niputtaa esimerkiksi pariin otteeseen päivän aikana. Etenkin nyt koronakaranteenin aikana, monen näyttöpäätteiden ääressä vietetty aika lisääntyy, ellei jopa tuplaannu. Olen kirjoittanut aiheesta aiemminkin ja mikäli koet tarvetta mielen käyttöoppaalle digitaalisessa maailmassa selviämiseen, lue tämä blogiteksti. Jos tilanteesi on jo eskaloitunut pidemmälle, saattaisit hyötyä toisesta tekstistäni Älylaiteaddiktoitunut: vieroitusohjelma juuri sinulle.

3. Pidä to do-listaa. Suurin osa keskeytyksistä on pääsi sisäisiä "Ai hitto"-hetkiä. Esimerkiksi "Ai hitto unohdin soittaa Pekalle", tai "Ai hitto minunhan piti tehdä se iltapäivän esitys jo eilen". Näiden mieleen pulpahtavien asioiden to do-listaaminen on tehokas tapa pysyä kärryillä tehtävistä asioista ilman, että kaikki mieleen pulpahtavat taskit tarvisi suorittaa samantien, kenties keskeyttäen jotakin vielä tärkeämpää.

Omat lisäykseni:

4. Sovi työkavereiden tai perheenjäsenten kanssa pelisäännöistä. Esim, kuulokkeita pitäessäsi (tai jokin muu sanaton viesti) sinua ei saa keskeyttää, vaan työskentelet juuri silloin mahdollisimman uppoutuneesti yleiseksi hyödyksi.

5. Tiedosta milloin olet tehokkaimmillasi ja sovita sopivat työtehtävät näihin aikoihin. Esimerkiksi omassa työssäni keskityn parhaiten aamupäivällä, sekä illalla, joten ajoitan pidempää keskittymistä vaativat tehtävät näihin aikoihin, jolloin riski mielen poukkoilemiselle ja työn keskeytymiselle ei ole niin suuri. Iltapäivällä keskittymiskykyni on heikompi ja tähän ajoitan yleensä erilaiset tapaamiset (livenä tai etänä) ja muiden ihmisten kanssa toimimiset, jotka nostavat vireystilaani. Tietenkin on osattava joustaa, mutta itsensä tunteminen todetusti lisää myös tehokkuutta. Kun tiedostaa oman sisäisen kellon, voi ehkäistä myös keskittymiskykyyn vaikuttavaa verensokerinlaskua jo etukäteen varautumalla työpäivään pienillä välipaloilla. Sähköpostin käsittelemisestä Sammalisto toteaa"käsittele meilit oikealla tavalla, oikeaan aikaan ja oikeasta laitteesta." On totta, että meillä jokaisella on omat työskentelytapamme, mutta tärkeää on kuitenkin kyetä tarkastelemaan omia rutiinejaan objektiivisesti. Lähtökohtaisesti vain realistisen katsauksen myötä on mahdollisuus tehdä tarvittavia muutoksia. Yllä esittämäni vinkit keskeytysten vähentämisestä oli vain murto-osa siitä, mitä Sammalisto elämäntaito-opuksessaan tarjoaa, joten mikäli kiinnostuit kirjasta, laita ihmeessä lainaukseen kirjastojen auetessa.

Sitä odotellessa toivotan sinulle virtaavaa työskentelyä tehokkaine taukoineen!

<3: Nuppu


18 katselukertaa0 kommenttia
  • White Facebook Icon

Vaellusjourney

  • White Instagram Icon

vaellusjourney

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now