• Nuppu

Itsetuntemuksia ja -tuntoja

Päivitetty: 25. touko 2020


Itsetunnon pohjana on itsetuntemus, jota Eviannakin edellisessä postauksessaan rinnasti elämän mittaiseen matkaan, vaellukseen. Itsetuntemuksen vaikutusta hyvinvointiin ei voi kylliksi korostaa, sillä on tietenkin helpompi kokea tyytyväisyyttä omassa elämässään, kun tietää kuka ja millainen on ja miten nämä asiat vaikuttaa siihen, mitä elämässään haluaa. Mikäli itsetuntemuksen matka on alkuvaiheessa, on tyypillisempää seurata ulkoapäin asetettuja normeja omien henkilökohtaisten ja intohimoisten tavoitteiden sijaan. Näin itsekin koin elämässäni nuorempana, jolloin oli helpompi tehdä asiat suoraan sen mukaan mitä minulta oletettiin. Oman näköisen elämäntyylin löytyminen, sekä myös sen myötä kasvanut itsetunto vaatii usein ensin itsensä repäisyä ulkoapäin asetetuista oletuksista.

Itsetuntemuksen parantuessa kohenee myös itsetunto. Jokaisella on itsetunto, oli se sitten hyvä tai ei. Itsetuntoa voi aina kehittää paremmaksi, sillä täydellistä itsetuntoa ei ole kenelläkään, eikä sen tulisi olla tavoitteenakaan. Itsetunnon kehittäminen lisää onnellisuutta, sekä kokemusta siitä, että oma elämä on hallinnassamme. Sehän on myöskin hallinnan illuusio, mutta parempi sekin, kuin kokemus toisen ihmisen elämän mukaan elämisestä. Omaa itsetuntoa, sekä -tuntemusta voi parantaa esimerkiksi Nyyri Ry:n sivuilta löytyvän liitteen tehtävillä. Tehtäviä tehdessä on havaittavissa, kuinka paljon itsetuntemuksen kehittämiseen sisältyy ylipäätään erilaisten tunteiden tiedostaminen ja tunnistaminen. Liiteen tehtävät alkavat tunteiden paikantamisella kehon eri kohtiin: missä tuntuvat ilo, viha, jännitys, häpeä, ahdistus, entä onnellisuus? Tunnistatko ylipäätään, milloin koet mitäkin eri tunnetta? Itse muistan lapsena ahdistusta kokiessani, etten osannut sanoittaa tunnettani. Ahdistus ei kuulunut sanarepertuaariini, joten muistan todenneeni oloni tuntuneen syylliseltä. Syyllisyyden tunne tuntui myöskin samoissa kehon osissa, paineena rinnassa ja palana kurkussa. Toinen syy sanoittamisen vaikeudesta voi johtua hyväksymisongelmasta. Jos kokee ongelmalliseksi kokea kateutta, voi sitä myös olla vaikeampi lähtökohtaisesti tunnistaa. Aiemmin mainittujen perusemootioiden lisäksi tunnejakeita on valtava määrä ja itsetuntemuksen biohakkerointina toimiikin näiden erilaisten tunteiden jaotteleminen ja nimeäminen entistä tarkemmin. Jos koet olosi hyväksi, voit kysyä lisäkysymyksenä: onko se tyytyväisyyttä, autuutta, innostusta, onnea? Entä paha olo: onko se ahdistusta, pelkoa, kateutta, apeutta? Kenties keksit omille tunteillesi vieläpä paremmin kuvailevia termejä, pääasia on että ymmärrät niiden merkityksen itse. Koin tämän aamun lenkki- + joogaharjoituksen jälkeen lattialla maatessani sellaista autuutta, joka erosi pelkästä rasituksen jälkeisestä väsymyksestä mukavana pistelynä sormien ja varpaiden päissä, sekä pehmeytenä mielessä. Joskus tunteet tuntuvat menevän sekaisin siitäkin syystä, että ne tuntuvat samoissa kehon osissa. Silloin voi ottaa pienen breikin, hengittää ja kuulostella kokemusta ja tuntemusta.

Oletko pääosin tyytyväinen siihen, että olet sinä?

Pystytkö hyödyntämään vahvuuksiasi ja hyväksytkö itsessäsi heikkouksia?

Itsetuntemusta kehittäessä on tyypillistä huomata itsetunnon parantuminen, joka kulkee aiemman termin kanssa käsi kädessä. Hyvän itsetunnon omaava ihminen tunnistaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa pitäen itseään ainutkertaisena, olematta silti itsekäs. Hyvä itsetunto ei ole samaa, kuin ulkoisesti nähtävä itsevarma esiintyminen tai menestyminen. Olennaista on oman elämän eläminen riippumatta muiden mielipiteistä ja ympäristön vaikutuksista. Kuten Mieli Ry:n tekstissä kuvaillaan, "hyvä itsetunto on optimistista realismia."

Erittäin tunnettuja itsetuntoa ja -tuntemusta kehittäviä kysymyksiä esitti Aki Hintsa kirjassa Voittamisen anatomia, jota myös Evianna kirjoituksessaan sivuaa: Tiedätkö kuka olet, tiedätkö mitä haluat ja hallitsetko omaa elämääsi? Hyvänkin itsetunnon omaava ihminen kokee heikkoja hetkiä, ja näiden haastavempien hetkien kautta voimme kokea jopa voimakkaampaa yhteistä ihmisyyttä. On hyvä tiedostaa, että muutkin kokevat samoja tunteita kuin sinä ja tämän ymmärtämisen kautta saamme liittyä inhimillisen jaetun kokemusmaailman pariin. Mikä olisikaan parempi ihmisyyden prinsiippi kuin epätäydellisyys? Toivon näillä kysymyksillä sinulle reflektoivaa viikonjatkoa, ja esitän toiveen, ettet vertaa omaa matkaasi muiden matkaan. Sinun oma vaelluksesi on uniikki ja ainutkertainen, oli se sitten missä vaiheessa hyvänsä. ♥: Nuppu Lähteet: https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/sinulla-on-itsetuntoa/ https://mieli.fi/fi/mielenterveys/itsetuntemus/hyvä-itsetunto-optimistista-realismia


47 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
  • White Facebook Icon

Vaellusjourney

  • White Instagram Icon

vaellusjourney

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now