• Evianna

Hallinnan tunne

Epävarmuus värittää tämänhetkistä maailmaa tavalla, josta syntyvä ahdistus yhdistää varmasti monia meistä. Viikko sitten maailma tarjosi jälleen uuden konkreettisen syyn stopille New Yorkin järkyttävistä tapahtumista johtuen. Kaiken tämän keskellä sosiaalinen media on tullut melko keskeiseksi osaksi ainakin omaa arkeani myös positiivisessa merkityksessä. Sen lisäksi, että some mahdollistaa yhteydenpidon, sen kautta säilyy jonkinlainen eteenpäin menemisen tuntu (joskin on myös hyvä oppia sietämään paikallaoloa) sekä yhteissöllisyys. Haluan myös antaa täyden tunnustuksen jokaiselle vanhemman väestön edustajalle, joka on tehnyt digiloikan ollakseen yhteydessä toisiin sekä yrityksille, jotka ovat olosuhteista piittaamatta nostaneet toimintansa aivan uudelle tasolle. Koronan taittuessa tullaan varmasti näkemään vielä enemmän, millaisia hyviä uudistuksia on saatu aikaan!


Kuva: Ulla Kulmala


Kehityksestä huolimatta en voi olla pohtimatta kysymystä, mitä pitäisi ryhtyä kehittämään samassa suhteessa, jotta hallinta digitalisoitumisessa säilyy? Se, että tasapaino on jokaisen hyvinvointiin tähtäävän teon edellytys, tuskin on kenellekään mikään niin mullistava fakta, etteikö sitä olisi hyvinvoinnin yhteydessä kuullut jo aikaisemmin. Tasapainon löytäminen voi kuitenkin olla helpommin sanottu kuin tehty. Sen haaste voi olla esimerkiksi oma haluttomuus nähdä todellisuus, mutta myös manipuloitu tieto, jota ei pitäisi tietona luonnehtia lainkaan!


Talous ja kuluttaminen ovat niin vääjäämätön osa nykyihmisen elämää, että kokemus oman taloutensa hallinnasta voidaan nähdä olennaisena osana hyvinvointia. (PwC 2020.) Elämää ei kuitenkaan voi täysin hallita, tai näin uskaltaisin väittää. Mielestäni henkilökohtainen talous on kuitenkin asia, jossa rationaalisen ajattelun lisääminen luo tasapainoa (ainakin itselleni intuitiivisuus on jo valmiiksi niin luonteenomaista, että sitä on hyvä tasapainottaa...) Nykyään toimintatavat eivät kuitenkaan riipu täysin omienkaan taipumusten tiedostamisesta. Jos palaan vielä juuri kehumaani sosiaaliseen mediaan, se on myös äärimmäisen kehittynyt paikka luomaan näköaistillamme havaittavia illuusioita todellisuudesta. Kun puhutaan oman talouden hallinnasta, Eeva Hellström esittää Sitran artikkelissa kysymyksen osaammeko tunnistaa, mikä kuluttamisestamme perustuu tarpeeseen, mikä haluun ja mikä hetkelliseen mielihyvään? (Hellström 2017.) Ehkä tähän nykyiseen järjestelmään tottuneena, näiden kysymysten tiedostamatta jättäminen on käynytkin jo melko hankalaksi. Ennen kuin oma kulutus ehtii venyä kertautuvien tarpeiden täytössä, miten voi onnistua välttymään siltä, ettei oma talous käänny pian miinusmerkkiseksi? Toisin sanoen, miten ennaltaehkäistä ongelmia, joita syntyy, kun kukaan ei auta niiden myöntämisessä?Rahallinen rauha


Kun halusin palauttaa itselleni tunteen oman talouden hallinnasta valehtelisin, jos väittäisin etteikö työ sisältänyt hiusten halkomista numeroiden ja pikku yksityiskohtien kanssa. Toisaalta jokaisen henkilökohtaiseen talouteen liittyvän tulo- ja menovirran selvittäminen toi ainakin minulle rauhan. Kaikkien varojen laskeminen ottaen huomioon myös lähitulevaisuudessa erääntyvät maksut, jotta voi seurata omaa rahatilannettaan mahdollisimman reaaliaikaisena, on erittäin yksinkertainen, mutta todistetusti toimiva tapa palauttaa hallinnan tunne. Riippuen nykytilanteesta ja siitä, mitkä ovat tulevaisuuden näköalat omalle tilille tulevista saamisista, voi suunnitella erilaisia skenaarioita huomioivia budjetteja, joista kannattaa tietenkin valita se, jossa oma mielenrauha säilyy.


Henkilökohtaisen talouteni hallintaa on myös ryhdittänyt oman ostokäyttäytymisen määrittäminen. Sitähän varten kuitit on olemassa, että jokaisen ostotapahtuman jälkeen saa mukaan konkreettista dataa, mihin rahansa oikein käyttää! On myös hyvä pohtia, mitkä ostokset tulevat tarpeeseen ja mitkä vievät omaa tavoitemielikuvaa kohti siitä, millaista elämää haluaisi elää, mutta myös mitkä ovat tähän tavoitteeseen sujautettuja myyntikeinoja. Tämänhetkisessä tilanteessa, jossa moni yritys tarvitsee asiakkaittensa aktivoitumista ostamisessa, valintojen teon kriittisyys ehkä korostuu. Mihin omalla ostokäyttäytymisellään haluaa vaikuttaa ja kenen toimintaa sillä halutaan tukea? Voisiko tästä vetää johtopäätöksen, että henkilökohtaisesta ostokäyttäytymisestä olisi muodostumassa yhä enemmän yhteiskunnallinen ele?


Seuraava tekemäni järjestely sisälsi haaveilua tyytyväiseksi koetun elämän rakennuspalikoista (jonka vuoksi pidinkin tämän pohtimisesta aiempia enemmän...) Mietin, mitkä ovat niitä yksinkertaisia asioita, jotka tekevät minut päivittäin onnelliseksi. Elämään vaadittavat täytyisi olla samassa suhteessa työmäärään, jota pystyisin tekemään. Vaihtoehtoja on siis pikaisesti pääteltynä kolme:


  1. Kulujen karsiminen

  2. Työmäärän tai panoksen lisääminen

  3. Työn löytäminen, jossa työ kuluttaa kuten työhön kuuluu, mutta lataa akkuja siten että jokainen työpäivä alkaa plussan puolelta.


Ehkä viimeinen kohta voisi olla jonkinlaisen “hybridityön” määritelmä. Kuten meidän tiimin esittelyteksteissä käy ilmi, toivon että minulla olisi pian valmiudet suunnata urapolkuni yrittäjyyteen. Kolmas vaihtoehto, joka olisi ollut itselleni kaikken mieluisin on siis edelleen tavoitteissani!


Kuva: Jonathan Carey


Sitä turvattomuuden tunnetta, joka on ollut valitettavan paljon läsnä tässä keväässä, ei saa välttämättä kahlittua, vaikka kuinka yrittäisi ponnistella itsekseen. Tai ei ainakaan heti. Itse haluan uskoa, että jokainen suurikin muutos saa alkunsa yksilöin toimintatapojen muutoksesta. Moni tässä ajassa tapahtunut kehitys on varmasti saatu liikkeelle, koska juuri yksilöt ryhtyivät toimimaan niiden asioiden hyväksi, joihin heillä on vaikutusvalta omassa elämässään. Siksi se, että suuntaa katseensa ennen muuta asioihin, joihin voi itse vaikuttaa, on mielestäni erittäin viisas ajattelutapa. Toivottavasti sait tästä tekstistä itsellesi vähintäänkin hyviä aiheita pohtia omaa hyvinvointiasi ja vertaistukea, mikäli talousasiat ovat joskus aiheuttaneet sinullekin stressiä. Kyllä me tästä selvitään!


Ihanaa kesätorstaita sulle! :)


♥: Evi Lähteet: https://www.sitra.fi/artikkelit/talous-on-valine/ https://www.pwc.com/us/en/industries/private-company-services/images/pwc-9th-annual-employee-financial-wellness-survey-2020.pdf


#Vaellus #Vaellusjourney #kasvupolku #hyvinvointi #talous #hallinta #elämänhallinta #yhteiskunta #stressi #blogikirjoitus

42 katselukertaa0 kommenttia
  • White Facebook Icon

Vaellusjourney

  • White Instagram Icon

vaellusjourney

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now