• Jenni

Puskuri turvana

Päivitetty: 19. kesä 2020

Hei siell√§ Vaelluksen blogin lukija! ūüėä T√§√§ll√§ kirjoittelee vuorostaan Jenni, Vaelluksen uusin j√§sen. T√§m√§n kuukauden teemana on ollut taloudellinen hyvinvointi, ja kuten Nuppu ja Evianna ovat jo teksteiss√§√§n todenneet, talous ja hyvinvointi kulkevat k√§sik√§dess√§. Itse tulen l√§hestym√§√§n t√§ss√§ blogikirjoituksessa taloudellista hyvinvointia oman tarinani kautta. En siis miss√§√§n nimess√§ halua sanoa, miten kannattaa tai miten ei kannata tehd√§ asioita tai mihin juuri nyt kannattaa sijoittaa. P√§ivityksess√§ kerron asioista, jotka olen itse henkil√∂kohtaisesti kokenut toimiviksi ratkaisuiksi itselleni.


Omalla kohdallani talouden ja rahan syvällisempi pohtiminen tapahtui noin viisi vuotta sitten, kun lähipiirin innostamana osallistuin valmennusyhtiö Varapuun rahavalmennukseen. Silloin kuulin ensimmäistä kertaa esimerkiksi käsitteistä hajauttaminen, puskuri, korkoa korolle -periaate, FED, ETF-rahastot jne. Alussa oppimiskäyrä oli hyvin eksponentiaalinen, kun lähes kaikki kuulemani oli uutta, nyt onneksi voi jo todeta ymmärtävänsä edes jotain tästä talouden pelikentästä.


Edellä mainituista käsitteistä haluan käsitellä puskuria oman elämän esimerkin kautta. Omaa talouttaan on mielestäni hyvä turvata jonkinlaisella säästetyllä summalla, eli puskurilla, joka antaa turvaa silloin, kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Itse sain 23-vuotiaana diagnoosin veritulpasta oikean jalan pohkeessani, kun erään kilpailusuorituksen jälkeisenä päivänä aloin saamaan pistävää krampin kaltaista tuntemusta pohkeeseeni. Heti kun tajusin, että nyt ei ole kyse mistään tavallisesta pohjekrampista, varasin ajan yksityiselle lääkärille, joka totesi tilanteen vakavuuden. Tässä pahan päivän varalle säästetyt summat tulivat tarpeeseen, ja vaikka useat kalliit lääkärikäynnit sekä lääkkeet tuntuivat pankkitilillä, ei minun tarvinnut säästetyn puskurin vuoksi kantaa suurta huolta taloudellisesta tilanteesta. Oli kyse sitten pyykinpesukoneen rikkoutumisesta, auton hajoamisesta tai sairastumisesta, on puskuri hyvä olla turvaamassa niitä yllättäviä ja ennalta-arvaamattomia tilanteita, joita elämä tuo takuulla tullessaan.Itse ylläpidän puskuria erillisellä säästötilillä, mutta muuten en näe suurta tarvetta säästämiselle (mm. inflaation takia, josta myös Nuppu kertoi omassa kirjoituksessaan), vaan annan rahan tehdä myös työtä sijoittamisen avulla. Sijoittamisen aloitin ollessani noin parikymppinen, ja ajan kuluessa olen pyrkinyt hajauttamaan sijoituksiani, sillä en usko, että on hyvä pistää ns. kaikkia munia samaan koriin. Tällä hetkellä sijoitussalkustani löytyy muutamaa eri omaisuuslajia, ja lähitulevaisuudessa haluan myös syventyä asuntosijoittamiseen. Nostin tradenomiopintojeni aikana myös opintolainaa, josta pistin lähes puolet sijoituksiin.


Sijoitukset näen myös eräänlaisena talouden turvana, mutta puskuri on ensisijainen lähde, josta voi käyttää rahaa pahan päivän osuessa kohdalle. Puolestaan sijoituksiin kajoaminen on aivan viimeiseen asti välttämäni asia, ja niihin kosken vain siinä tapauksessa, jos oikea hätä iskee. Sijoitan joka kuukausi jonkun summan rahaa, joskus enemmän ja joskus vähemmän, riippuen hieman tilanteesta. Yksin muuttamisen seurauksena, ja kulujen hetkellisesti noustessa olen hieman höllentänyt tahtia sijoittamisessa. Kuten Evianna mainitsi omassa taloudellista hyvinvointia koskevassa kirjoituksessaan, rauhaa tuo se, kun selvittää oman henkilökohtaisen talouden meno- ja tulovirrat. Näin pystyy selkeyttämään sitä, kuinka paljon elämisen kustannukset ovat, ja kuinka paljon on varaa käyttää esimerkiksi sijoituksiin tai puskurin kerryttämiseen.Sijoittamisesta oppimisen tukena olen hyödyntänyt erilaisia valmennuksia, webinaareja, kirjallisuutta, verkkokursseja sekä blogikirjoituksia ja podcasteja. On itselleni ollut tärkeää ymmärtää perusperiaatteet sijoittamisesta, ennen kuin olen sijoittanut konkreettisesti rahaa johonkin omaisuuslajiin. Ja hyvänä nyrkkisääntönä itselläni on toiminut se, että sijoitan vain rahat, jotka minulla on myös pahimmassa tapauksessa varaa menettää, eli en suoraan vaaranna talouttani sijoituksiin käyttämilläni investoinneilla.


On ollut itselleni tärkeää tiedostaa, millaisia rajoittavia uskomuksia minulla on ollut liittyen rahaan ja sijoittamiseen. Yleensä tällaiset pelkotilat ja omalla kohdallani puhdas tiedostamattomuus ovat ajaneet siihen, etten ole uskaltanut vaikkapa aloittaa sijoittamista heti alussa. Kun käsittelin ensin näitä hallitsevia ajatuksia (esim. jos sijoitan, häviän kaikki rahani, tai säästäminen on ainoa järkevä vaihtoehto), pääsin lopulta tilanteeseen, jossa hallitsin ajatuksiani ja uskomuksiani, eikä toisinpäin. Lopulta uskalsin ottaa ensimmäiset askeleet kohti taloudellista mielenrauhaa.Kuten Nuppu mainitsi omassakin kirjoituksessaan, on t√§rkeint√§ aloittaa jostakin ‚Äď niin my√∂s sijoittamisen kanssa. Oli askel pieni tai suuri, se merkkaa pitk√§ll√§ t√§ht√§imell√§, ett√§ edes pieni askel on otettu kohti p√§√§m√§√§r√§√§. Usein aliarvioidaan p√§ivitt√§in teht√§vien pienten asioiden voimaa pitk√§ss√§ juoksussa, ja puolestaan yliarvioidaan suurten yksitt√§isten tekemisten merkityst√§ lyhyell√§ aikav√§lill√§. Itse uskon kilpaurheilijana tavoitteiden voimaan, ja on mielest√§ni t√§rke√§√§ m√§√§ritt√§√§ my√∂s taloudellisia tavoitteita muiden tavoitteiden rinnalle. Olen sit√§ mielt√§, ett√§ edetess√§ pienin askelin (ja aloittamalla t√§n√§√§n!) kohti taloudellista mielenrauhaa, voidaan v√§hent√§√§ stressi√§ ja parantaa hyvinvointia.


‚ô•: Jenni


Lähteet: https://www.varapuu.fi/

27 katselukertaa0 kommenttia
  • White Facebook Icon

Vaellusjourney

  • White Instagram Icon

vaellusjourney

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now