• Jenni

Puskuri turvana

Päivitetty: kesä 19

Hei siellä Vaelluksen blogin lukija! 😊 Täällä kirjoittelee vuorostaan Jenni, Vaelluksen uusin jäsen. Tämän kuukauden teemana on ollut taloudellinen hyvinvointi, ja kuten Nuppu ja Evianna ovat jo teksteissään todenneet, talous ja hyvinvointi kulkevat käsikädessä. Itse tulen lähestymään tässä blogikirjoituksessa taloudellista hyvinvointia oman tarinani kautta. En siis missään nimessä halua sanoa, miten kannattaa tai miten ei kannata tehdä asioita tai mihin juuri nyt kannattaa sijoittaa. Päivityksessä kerron asioista, jotka olen itse henkilökohtaisesti kokenut toimiviksi ratkaisuiksi itselleni.


Omalla kohdallani talouden ja rahan syvällisempi pohtiminen tapahtui noin viisi vuotta sitten, kun lähipiirin innostamana osallistuin valmennusyhtiö Varapuun rahavalmennukseen. Silloin kuulin ensimmäistä kertaa esimerkiksi käsitteistä hajauttaminen, puskuri, korkoa korolle -periaate, FED, ETF-rahastot jne. Alussa oppimiskäyrä oli hyvin eksponentiaalinen, kun lähes kaikki kuulemani oli uutta, nyt onneksi voi jo todeta ymmärtävänsä edes jotain tästä talouden pelikentästä.


Edellä mainituista käsitteistä haluan käsitellä puskuria oman elämän esimerkin kautta. Omaa talouttaan on mielestäni hyvä turvata jonkinlaisella säästetyllä summalla, eli puskurilla, joka antaa turvaa silloin, kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Itse sain 23-vuotiaana diagnoosin veritulpasta oikean jalan pohkeessani, kun erään kilpailusuorituksen jälkeisenä päivänä aloin saamaan pistävää krampin kaltaista tuntemusta pohkeeseeni. Heti kun tajusin, että nyt ei ole kyse mistään tavallisesta pohjekrampista, varasin ajan yksityiselle lääkärille, joka totesi tilanteen vakavuuden. Tässä pahan päivän varalle säästetyt summat tulivat tarpeeseen, ja vaikka useat kalliit lääkärikäynnit sekä lääkkeet tuntuivat pankkitilillä, ei minun tarvinnut säästetyn puskurin vuoksi kantaa suurta huolta taloudellisesta tilanteesta. Oli kyse sitten pyykinpesukoneen rikkoutumisesta, auton hajoamisesta tai sairastumisesta, on puskuri hyvä olla turvaamassa niitä yllättäviä ja ennalta-arvaamattomia tilanteita, joita elämä tuo takuulla tullessaan.Itse ylläpidän puskuria erillisellä säästötilillä, mutta muuten en näe suurta tarvetta säästämiselle (mm. inflaation takia, josta myös Nuppu kertoi omassa kirjoituksessaan), vaan annan rahan tehdä myös työtä sijoittamisen avulla. Sijoittamisen aloitin ollessani noin parikymppinen, ja ajan kuluessa olen pyrkinyt hajauttamaan sijoituksiani, sillä en usko, että on hyvä pistää ns. kaikkia munia samaan koriin. Tällä hetkellä sijoitussalkustani löytyy muutamaa eri omaisuuslajia, ja lähitulevaisuudessa haluan myös syventyä asuntosijoittamiseen. Nostin tradenomiopintojeni aikana myös opintolainaa, josta pistin lähes puolet sijoituksiin.


Sijoitukset näen myös eräänlaisena talouden turvana, mutta puskuri on ensisijainen lähde, josta voi käyttää rahaa pahan päivän osuessa kohdalle. Puolestaan sijoituksiin kajoaminen on aivan viimeiseen asti välttämäni asia, ja niihin kosken vain siinä tapauksessa, jos oikea hätä iskee. Sijoitan joka kuukausi jonkun summan rahaa, joskus enemmän ja joskus vähemmän, riippuen hieman tilanteesta. Yksin muuttamisen seurauksena, ja kulujen hetkellisesti noustessa olen hieman höllentänyt tahtia sijoittamisessa. Kuten Evianna mainitsi omassa taloudellista hyvinvointia koskevassa kirjoituksessaan, rauhaa tuo se, kun selvittää oman henkilökohtaisen talouden meno- ja tulovirrat. Näin pystyy selkeyttämään sitä, kuinka paljon elämisen kustannukset ovat, ja kuinka paljon on varaa käyttää esimerkiksi sijoituksiin tai puskurin kerryttämiseen.Sijoittamisesta oppimisen tukena olen hyödyntänyt erilaisia valmennuksia, webinaareja, kirjallisuutta, verkkokursseja sekä blogikirjoituksia ja podcasteja. On itselleni ollut tärkeää ymmärtää perusperiaatteet sijoittamisesta, ennen kuin olen sijoittanut konkreettisesti rahaa johonkin omaisuuslajiin. Ja hyvänä nyrkkisääntönä itselläni on toiminut se, että sijoitan vain rahat, jotka minulla on myös pahimmassa tapauksessa varaa menettää, eli en suoraan vaaranna talouttani sijoituksiin käyttämilläni investoinneilla.


On ollut itselleni tärkeää tiedostaa, millaisia rajoittavia uskomuksia minulla on ollut liittyen rahaan ja sijoittamiseen. Yleensä tällaiset pelkotilat ja omalla kohdallani puhdas tiedostamattomuus ovat ajaneet siihen, etten ole uskaltanut vaikkapa aloittaa sijoittamista heti alussa. Kun käsittelin ensin näitä hallitsevia ajatuksia (esim. jos sijoitan, häviän kaikki rahani, tai säästäminen on ainoa järkevä vaihtoehto), pääsin lopulta tilanteeseen, jossa hallitsin ajatuksiani ja uskomuksiani, eikä toisinpäin. Lopulta uskalsin ottaa ensimmäiset askeleet kohti taloudellista mielenrauhaa.Kuten Nuppu mainitsi omassakin kirjoituksessaan, on tärkeintä aloittaa jostakin – niin myös sijoittamisen kanssa. Oli askel pieni tai suuri, se merkkaa pitkällä tähtäimellä, että edes pieni askel on otettu kohti päämäärää. Usein aliarvioidaan päivittäin tehtävien pienten asioiden voimaa pitkässä juoksussa, ja puolestaan yliarvioidaan suurten yksittäisten tekemisten merkitystä lyhyellä aikavälillä. Itse uskon kilpaurheilijana tavoitteiden voimaan, ja on mielestäni tärkeää määrittää myös taloudellisia tavoitteita muiden tavoitteiden rinnalle. Olen sitä mieltä, että edetessä pienin askelin (ja aloittamalla tänään!) kohti taloudellista mielenrauhaa, voidaan vähentää stressiä ja parantaa hyvinvointia.


: Jenni


Lähteet: https://www.varapuu.fi/

0 katselukertaa
  • White Facebook Icon

Vaellusjourney

  • White Instagram Icon

vaellusjourney

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now