• Nuppu

Taloudellisesta rauhasta

Tämän kuukauden teeman ollessa hieman erilaisempi, haluaisin esittää heti alkuun lukijalle muutaman kysymyksen: 1. Kuinka sinä voit taloudellisesti? 2. Kuinka se heijastuu hyvinvointiisi? 3. Mitä voisit tehdä kohdan 1 eteen, jotta vaikutus kohtaan 2 olisi mahdollisimman myönteinen?


Teksti sopii parhaiten yli köyhyysrajan yläpuolella eläville. Vaikka sivuan kirjoituksessani taloudellista riippumattomuutta, älä skippaa tekstiä mikäli ajattelet aiheen olevan vain suurituloisten utopiaa. Ehei, se on lähes jokaisen saavutettavissa, sillä taloudellisessa riippumattomuudessa ei ole kyse suurista tuloista, vaan pienistä menoista. Elämäntapa ei sovi kaikille, sillä se edellyttää minimalistista vähään tyytymistä ja törsäilyn skippaamista. Taloudelliseen riippumattomuuteen pyrkiessä olennaista on oman kuukausittaisen säästöprosentin maksimoiminen. Taloudellisen mielenrauhan tavoitteleminen kaikin puolin järkevää, jopa hyvinvoinnin konkretian kärkipäätä. Eviannakin aiemmassa kirjoituksessaan kertoi, kuinka omien tulojen ja menojen tarkka laskeminen toi hänelle rauhaa ja hallinnan tunnetta. En usko rahan tuovan onnea, mutta tiedän rahan tuovan aikaa ja ajan käyttäminen laadukkaasti ja omien arvojen mukaisesti tuo tietenkin onnea, iloa ja tyytyväisyyttä. Mitä sinä tekisit, jos aikaa olisi enemmän? Kaksi vuotta sitten reissasimme kolme viikkoa Uudessa-Seelannissa, mihin valmistautuminen vaati melkoisen määrän tarkkuutta omien pennosten käyttämisessä. Tärkeä ja odotettu tavoite mielessä ei ollut kuitenkaan haastava kieltäytyä tuhlailuista.


Taloudelliseen tasapainoon liittyy vahvasti pahan päivän varalle säästäminen. Säästämisen fiksu muoto on sijoittaminen, mikä puolestaan on järkevä toimi inflaatiota vastaan, joka iskee säästöpossussa säilytettyihin killinkeihin. Inflaatio tarkoittaa rahan arvon laskua, eli sitä, että huomenna yhdellä eurolla saa vähemmän, kuin tänään. Sijoittaa voi monella tavalla ja toimella. Ihmisten kanssa ajan viettäminen, urheilu, kirjojen lukeminen ja opiskelu voidaan nähdä sijoituksina parempaan tulevaisuuteen ja terveyteen. Jos puhutaan sijoittamisesta sanan varsinaisessa merkityksessä, tarkoitetaan sijoittamista osakkeisiin ja velkakirjoihin, vaikka nykypäivänä vaihtoehtoja on toki paljon enemmän. Sijoittaakseen ei tarvitse rikkauksia, mutta ylimääräistä rahaa tietenkin. Tuo summa voi olla vaikka vain 15€/kuussa ja muuttua tulojen noustessa. Aloitin itse rahastosijoittamisen isäni opastuksella 8 vuotta sitten. Nämä vuodet olen sijoittanut silloin tällöin, kunnes innoistuin tänä keväänä uudestaan seurattuani pörssin romahtamista, sekä käytyäni Mimmit sijoittaa -verkkokurssia. Tein ensimmäiset ostoni pörssissä ja olin iloinen tekemästäni vastuullisesta valinnasta. Minimalistina olen kokenut kulujen karsimisen helpoksi ja sijoittamisesta innostuttuani haluan pyrkiä mahdollisimman suureen säästöprosenttiin, elämästä nauttimista unohtamatta. Tottahan se on, että sijoittamalla voi vaikuttaa, sekä tavoitella omia unelmia kohti samaan aikaan. Aika on rahaa ja raha on aikaa. Tätä on nykypäivän elämä, hyvinvointiblogeissakin puhutaan euroista ja siteerataan Nordnetin sijoitusguruja, kuten Martin Paasia joka totesi, että sijoittamisen tulisi olla hampaiden pesun kaltainen automaatio (Missiona taloudellinen hyvinvointi). Mikäli sijoitat, omaa salkkua ei toki kannata vilkuilla yhtä usein kuin hampaat pestään, sillä pörssin vaihtelut ja heilahtelut kuuluvat asiaan, eikä niistä kannata ottaa lisästressin aihetta. Ei olla kuin sopulit ja hötkyillä lauman mukana. Itse sain sijoitusmatkalleni rauhaa Jeremy Siegelin kuvaajasta (alla), mikä kertoo, miten yhden dollarin sijoitus on kehittynyt 119 vuoden aikana. Osakkeiden reaalituotto (tuotto vähennettynä inflaatiolla) on ollut 6,7 %, vaikka matkan varrelle on maailman sotia ja ruttoja, uskomatonta mutta totta. Kaikesta faktasta huolimatta, useimmat suomalaiset luottavat enemmän lottovoiton (kuin sijoittamisen) tuomaan vaurastumiseen, enkä ymmärrä sitä. Jeremias Makkonenkin blogissaan toteaa "Mikäli hajautus on kunnossa ja sijoitusaika tarpeeksi pitkä, lähentelee sijoittajan onnistumistodennäköisyys sataa prosenttia." Sijoittamisessa on tietenkin riskinsä, näiden minimoimiseksi hajauttaminen onkin pääroolissa. Tässä, kuten monessa muussakin asiassa on hyvä luottaa ajan ja kärsivällisyyden tekevän tehtävänsä hiljalleen.

Kuvan lähde: JP Morgan Ainut sijoittamiseenvinkkini: aloita, äläkä lykkää sitä vuosia odottaen täydellistä hetkeä, sillä sitä ei tule. Ennen sitä ota kuitenkin asioista selvää, esim. mitä on hajauttaminen (ajallinen ja maantieteellinen) ja miksi se on niin tärkeää? Opi ja harjoittele, osallistu kurssille, lainaa kirjoja, kuuntele podcasteja ja kysy kaverilta vinkkiä. Tällä hetkellä luen Julia Thurenin kirjaa: Kaikki rahasta - näin säästin kymppitonnin vuodessa, joka on tähän mennessä tarjonnut hyvin inspiroivia ja rehellisen häpeilemättömiä lauseita rahasta. Eräs lukusuositus kirjasta löytyy Lukujonossa -blogista tästä linkistä. Vaikka olen minimalisti, en silti ole askeetikko. Mielestäni olisi hyvä pyrkiä eroon "kaikki tai ei mitään" -ajattelusta, sillä kulujen karsiminen on eri asia, kuin niiden vetäminen nolliin. On hyvä miettiä, mikä on itselle ihanteellinen elintaso tässä hetkessä, tekemättä sitä oman tulevaisuuden kustannuksella. Kenties tässäkin on on kyse #balanssista ja tietoisesta kuluttamisesta aidosti iloa tuottaviin asioihin niin, että ylimääräistä jäisi kuitenkin kasvamaan korkoa korolle.

Mikä sinua estää sijoittamasta omaan tulevaisuuteesi, edes pieni määrä kerrallaan? Mitä sinä tekisit, mikäli taloudellinen tilanteesi sen mahdollistaisi?

: Nuppu

Lähteet: https://www.sijoittaja.fi/26007/sijoittaja-naita-sijoitusvinkkeja-et-saa-pankeilta/

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/missiona-taloudellinen-hyvinvointi


36 katselukertaa0 kommenttia
  • White Facebook Icon

Vaellusjourney

  • White Instagram Icon

vaellusjourney

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now