• Evianna

Vähemmän on enemmän

Tämän kuukauden podcastissa keskustellaan, miten me sovellamme elämiimme minimalistista “vähemmän on enemmän” periaatetta. Keskustelu yltää yksilötason periaatepohdinnoista, työelämässä toimimiseen noudattaen niitä asioita, jotka tuottavat itselle merkitystä. Vieraanamme on nuori multiyrittäjä Jone Korpi, jota komppaa muuten jo tutuksi tullut kokoonpanomme Nuppu, Jenni ja minä eli Evi. Pääset kuuntelemaan podcastin tämän linkin kautta!


Arki on elämää, johon kuuluu rehellistä laiskuutta, epäjärjestystä ja stressiä, mutta toisaalta myös rentoutumista, jakamista ja mutkatonta olemista. Se on “pelkistettyä elämää”, jota sanelevat normaalit käytänteet. Mitä sitten on pelkistetyn ulkopuolella oleva elämä “poikkeus elämä”? Se kai sisältää ne tilaisuudet, jotka mahdollistavat normaalista poikkeamisen. Poikkeukset ovatkin usein todella toivottuja ja tärkeitä hetkiä luomassa sisällöllistä elämää.


Poikkeuksia pitääkin vaalia, jotta ne eivät pääse näivettymään normaalin virrassa. Siksi nuhruiseltakin tuntuvaa arkea pitäisi kai oppia arvostamaan. Meillä on itsellämme mahdollisuus jäljittää oma sisäinen kokemuksemme eri tilanteiden mairittelevuudesta. Vaikka tilanne olisi arkinen, keskeneräinen tai jonkun mielestä sotkuisenkin näköinen, siinä voi olla jotain missä juuri sinä koet onnistuvasi päivittäin.


Pelkistämisen ihanan armollisen viestin pilaa mielestäni illuusio puutteesta, joka ei perustu tosiasioihin. Jos alan itse miettimään, miten paljon haluan päivittäin jotakin asioita, ainakaan omalla toivelistallani ei tunnu olevan loppua! Jatkuva haluaminen on kuin polttoainetta tyytymättömyydelle, jonka seurauksena pelkistetystä tulee yhtä kuin huono tai kelpaamaton.


Jotta niin sanottu “pelkistetty elämä” voisi tuntua riittävältä, mielestäni tilannetta voi helpottaa ajatus, ettei kaikkea haluamaansa tarvitse saavuttaa kokeakseen menestystä. Jos menestys on seurausta oikeisiin asioihin suunnatusta teoista ja merkitys on tunne, joka syntyy ahkeruudesta niin miksei ihan arkisessakin elämässä voisi olla pilkahdus menestystä? Ja miksi niin usein tarvitsee saavuttaa jotain ollakseen onnellinen? Ehkä saavutuksista seuraava tunne on verrattavissa enemmänkin nautinnon tuntemiseen. Nautinto – sehän on pelkkä tunne.


Elämään syvenemistä

Mahdollisuuksien näkeminen pelkistetymmässä elämässä raapaisee minimalismin vaalimaan ajatusta radikaalista yksinkertaistamisesta. Minimalismi ei ole uskonnollinen lahko tai myöskään mikään leima otsaan, ellei välttämättä halua itseään luonnehdittavan minimalistina. Minulle minimalismi summaa tiettyä ajattelutapaa, jossa on viitteitä eri uskontojen ohjenuorista ja ihmismielen kaipuusta järjestykseen sekä sisäisen että ulkoisen elämänsä kanssa, joka tosin voi heijastua sisustus- ja pukeutumistyylissäkin. Kotini seinällä oleva William Morrisin quote kietyttää minimalismin aatteen seuraavasti...


Have nothing in your homes that you don’t know to be useful or believe to be beautiful.

Omalla kohdallani minimalistinen ajattelu ei ole seurausta nihilistisestä turhuuteen tyssäävästä merkityspohdinnasta, joka voi saada aikaan askeettisiakin piirteitä. Minulle minimalistinen elämäntapa on ollut seurausta yrityksestä saada sisäiset pohdintani järjestykseen. Minimalismin sanotaankin saaneen vaikutteita eri uskonnoista ja sittemmin olenkin perustanut oman merkitykseni kristinuskoon. Usko on kieltämättä luonut järjestyksen, jonka vuoksi en voi antaa minimalismille kaikkea kunniaa.


Käytännössä minimalismia voisi kuvailla suurennuslasilla sohimisena kuivaan lehtikasaan, jonka tarkoituksena on löytää piste, jossa valon ja lämpö saa aikaan liekin. Jotta riittävän polttava pistemmäinen kohta syntyy, tarvitaan riittävän terävä kulma. Siksi mielestäni tietoisuus ja minimalismi kulkevat toistensa kanssa käsi kädessä, koska tarkoituksena on oppia punnitsemaan asioita omasta yksilöllisestä näkökulmasta. Eli erotella ne asiat, joilla on oman tarkoituksensa kannalta merkitystä. Oman tarkoituksen tuskin on tarkoitus selvitä yhdessä yössä, mutta mielestäni sen etsiminen tuottaa merkitystä.


Tässä häivähdys elokuisia ajatuksiani. Toivon, että teksti saa sinut arvostamaan näköistäsi arkea ja omaleimaista näkökulmaasi elämään. Etähalaus sinulle, joka lukaisit tekstini tänne asti, koska olen varma, että olet ihana! Menestyksen pilkahduksia sun arkeesi! ;)


♥: Evianna

40 katselukertaa0 kommenttia
  • White Facebook Icon

Vaellusjourney

  • White Instagram Icon

vaellusjourney

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now